ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ЈУЛСКИ МУЗИЧКИ СУСРЕТИ

Oд 24. до 26.јула Пожаревац ће бити домаћин 10. Међународних јулских музичких сусрета. Наиме, Музичка омладина Пожаревац ове године по десети пут приређује занимљив уметнички догађај намењен не само пробирљивој публици већ и поштоваоцима различитих музичких жанрова. Настављајући сарадњу са Народним музејом, у лапидаријуму ове културне институције под ведрим небом најпре ће наступити Ансамбл за рану и традиционалну музику „Ренесанс” а потом гитариста британског порекла Стенли Јејтс.

– У жељи да овогодишњој манифестацији која је јубиларна дамо на значају, у недељу 24. јула од 21 сат пред Пожаревљанима ће наступити наш легендарни ансамбл „Ренесанс“ који дуже од пола века негује и интерпретира музичка дела настала од 12. до средине 18.  века. Чланови „Ренесанса” посебну пажњу посветили су музичкој традицији Далмације, старе Србије и Балкана, свако од њих свира већи број инструмената а реч је како о оригиналним инструментима из епохе, тако и њиховим копијама, што омогућава да извођење буде реализовано на адекватан, историјској интерпретацији веран начин, каже Миодраг Павловић председник Музичке омладине Пожаревац.

У уторак 26.јула од 20,30 гост Међународних јулских музичких сусрета је гитариста британског порекла Стенли Јејтс.

Стенли Јејтс

– Реч је о музичару који ужива међународну каријеру као концертни извођач и уметник, педагог, аранжер и музиколог. Музички стручњаци га описују као једног из елитне групе гитариста, хвале због трансцендентног квалитета интерпретација а на сцени је препознат по свом музичком инстинкту и бриљантној техници, сазнајемо од Павловића.

Овогодишњи Међународни јулски музички сусрети одржавају се уз подршку  Града Пожаревца, покровитељство „Дунав осигурања“, „Топлификације“, „Водопривреде“,Предузећа за путеве „Пожаревац“, СТР „Маја“, „Маркет-паркета“, „Атлантика 2“ и „Дрнда интернационала“ као и партнерством Музичке омладине Пожаревац са Народним музејом и Центром за културу.

Влада Винкић

Фото:  Архива Музичке омладине Пожаревца и плакат Ансамбла “Ренесанс”

Share.

Comments are closed.

Skip to content