2018-08-14T18:02:56+02:00 14. августа, 2018. 18:02 |

Република и Град – за развој туризма и коњичког спорта

-За „Љубичево“ републичка Влада определила 40 милиона, а Град 20 милиона динара  -Пројекат реконструкције градског Хиподрома премашује 5 милиона евра –

 

У Ергели „Љубичево“ тренутно се изводе радови у две штале, тркачкој и некадашњој полицијској штали, затим на приступним саобраћајницама, пешачкој стази, а ускоро ће се поставити и нова расвета. Тим повподом, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић заједно са сарадницима, обишао је радове у Ергели и на градском Хиподрому. По речима Мирка Стојановића, директора Јавног предузећа „Љубичево“, за реконструкцију и адаптацију две штале и мањежа, и изградњу једног дела ограде око Љубичева, из буџета Републике Србије издвојено је 40 милиона динара. Такође, Град Пожаревац је определио 20 милиона динара за реконструкцију пешачке стазе и постављање расвете на простору Ергеле.

             Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца подсетио је да су објекти у Ергели, саграђени шездесетих – седамдесетих година прошлог века.

-Ово су први озбиљни грађевински радови у последњих 50 година, истиче Спасовић, који се овом приликом захвалио Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу, који је утицао на то да Град Пожаревца добије средства из буџета за реа

лизацију поменутих инвестиција.

-Као што је познато, локална самоуправа са 8 милиона динара учествује за ПДВ на име реконструкције и адаптације штала и мањежа. Значајна средства издвојена су и за поплочавање стаза, постављање ЛЕД расвете и нових канделабра. Ергела ће ове године заблистати пуним сјајем. Морам да споменем и то да је завршена јавна набавка за изградњу лавиринта, и са овим радовима очекујемо да се отпочне у септембру. Лавиринт ће се простирати на површини од једног хектара, биће ту разних занимљивости, право царство за децу и омладину, љубитеље природе, коњичког спорта. Дефинитивно, уписаћемо се у ред можда и најбољих ергела у овом региону, рекао је Спасовић.

Градоначелник је током обиласка Ергеле најавио и трансформацију ЈП „Љубичево“ у спортску установу. Основни циљ Града у овом случају јесте напредовање коњичког спорта и Ергеле, али и развој туризма овог дела Србије.

Након обиласка Љубичева, градоначелник се са сарадницима упутио на градски Хиподром, где се између осталог одвија уређење зелених површина, заливање стаза и паркура.

Александар Миленковић, директор Коњичког друштва „Кнез Михаило“ рекао је да је Предузеће за путеве Пожаревац отпочело радове на асфалтирању пута од улазне капије сa драговачке стране до трибине, а у току је и изградња тротоара.

-Оно што нас у неком ближем периоду очекује јесте санација кровног покривача на штали и радови на санацији трибине. Све се одвија по плану. Ускоро нас очекује и почетак реализације молерско фарбарских радова (фарбање свих капија и ограде на Хиподрому). Касачка стаза је већ спремна, а уређују се галопска стаза и паркуре, истиче Миленковић.

Град наставља да улаже у одржавање и уређење Хиподрома, као и у претходне две године. Очекује се завршетак главног пројекта који се односи на реконструкцију трибине, уређење стазе и обогаћивање садржаја.

-Надам се да ће Хиподром за пар година постати један модеран комплекс. Град ће настојати да од Владе Републике Србије добије одређена средства. Подсетићу грађане да већ сада, по неким премерима и предрачунима, инвестиција уређења Хиподрома премашује 5 милиона евра, рекао је Бане Спасовић, први човек Града Пожаревца.

М. П.