У организацији Клуба винара и виноградара Пожаревац, у ресторану „Извор“ одржани су први по реду „Пожаревачки дани вина и ракије“. На манифестацији своје производе је изложило 42 произвођача вина и 46 произвођача ракије.

О грешкама у производњи вина код малих произвођача и маркетингу у винарству излагао је др Марко Малићанин, доцент на Пољопривредном факултету у Крушевцу и председник Савеза винара и виноградара Србије. Према његовим речима евидентно је да квалитет вина у Србији расте и с обзиром на квалитет грожђа као сировине у пожаревачком крају има великог потенцијала, а треба радити на развоју нових, модерних технологија, на квалитетнијој опреми, контроли процеса и са већим знањем у процесу производње квалитет вина неминовно ће доћи.

Домаћин, председник Клуба винара и виноградара Пожаревац Бојан Живадиновић каже да манифестација има потенцијала да постане традиционална и да очекује да из године у годину учествује све више излагача.

-Свежа, непретенциозна, слатка и ароматична, или сува, бела вина…. ракије које миришу на воће или лековите биљке од којих су направљене, свега тога је било на Пожаревачким данима вина и ракије. Радује нас да се све више произвођача грожђа и воћа опредељује да своје производе преради у вина и ракије. Овога пута поред великог броја индивидуалних произвођача учествовале су и винарије из млавског рејона и то „Пруна“, „Живковић“, „Извор“ и подрум „Деспот“, истакао је Живадиновић.

Након што је стручна комисија у саставу др Марко Малићанин, Саша Пауновић и Никола Малићанин, оценила квалитет, најбољим произвођачима уручена су признања. У категорији црвених вина велику златну медаљу освојили су винарија „Пруна“ за „Kабернет Совињон“ и Марио Трајковић за „Мерло и Кабернет Совињон“, док је у категорији ракија најуспешнији био Драган Ђорђевић са шљивовом  ракијом „бугарка“ из 2010. године.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content