ivan-milenkovic-1
Иван Миленковић

Субота 26. новембар био је дан који ће Иван Миленковић, рођени Пожаревљанин трајно забележити у свој професионални календар. Наиме, тога дана у Београду на “Balkan Art Fashion Event” – у званично је представљена његова прва модна колекција симболичног назива „Pollution of soul” („Загађење душе“)  .

Иначе, „Balkan Art Fashion Event“ је модна манифестација која се одржава већ пету годину заредом, а настала је са идејом да промовише првенствено домаћу, а затим и регионалну модну сцену. Модни креатор Иван Миленковић тренутно живи и ствара у Италији, а боравак у Србији, Београду и родном граду искористили смо за сусрет и разговор са њим.

Имајући у виду да сте званично школовање посветили техничким наукама, одакле интересовање за модну креацију?

– Ја сам се, заправо, током читавог школовања веома интересовао за обе области које сте поменули: модни дизајн и техничке науке. То је резултирало идеалном кобинацијом за мој потпуни интелектуални изражај,  говори за наш лист Иван. – Уосталом, када у човеку постоји наклоност ка било којој области, потребно ју је максимални искористити.

Ревија у Београду само је један од корака који, очигледно успешно чините

Прво место на конкурсу у Трсту Иван Миленковић је рођен 1982.године у Пожаревцу. После окончане основне школе у Брадарцу, завршио Средњу техничку „Никола Тесла“ у Костолцу, а затим се преселио у Италију. У овој земљи наставља школовање на Техничком факултету у Вићенци где студира инжењерски менаџмент. Паралелно са студијама интензивно се бави изучавањем моде и сопственим модним креацијама, где показује вансеријски таленат, о чему говори и прво место на интернационалном модном конкурсу „International Talent Support“ одржаном 2013. године у Трсту.
Прво место на конкурсу у Трсту                   
       Иван Миленковић је рођен 1982.године у Пожаревцу.      После окончане основне школе у Брадарцу,      завршио  Средњу техничку „Никола Тесла“ у Костолцу, а затим се преселио у Италију. У овој земљи наставља  школовање  на  Техничком факултету у Вићенци где студира инжењерски менаџмент.                                                   Паралелно са студијама интензивно се бави изучавањем моде и сопственим модним креацијама, где показује вансеријски таленат, о чему говори и прво место на интернационалном модном конкурсу „International Talent Support“ одржаном 2013. године у Трсту.

 у свету моде.

– Управо тако. Наиме, то је још један важан корак у мојој каријери после 2013. године када сам освојо прво место на интернационалном модном конкурсу „International Talent Support“ који је приређен у Трсту. Била је велика част да моје радове оцењују Renzo Rosso директор „DIESEL“-a као и Nicola Formichetti један од стилиста свeтски познате певачице Лејди Гаге. Ова два модна стручњака била су директна инспирација и мотив за настанак и развој мог личног  стила „ROCK ELEGANTE “. Желим да нагласим да сам се за наступ у Београду одлучио из једноставног разлога јер сам рођен и одрастао на овим просторима, и што волим Србију!

Колико времена захтева једна Ваша колекција?

– Не рачунајући даноноћни рад на кристализацији саме идеје, потребно је неких недељу дана да се идеја материјализује у модел, односно, одевни предмет, прича нам Иван Миленковић. – Наравно, овде имам велику помоћ тима са којим радим, и без кога моје идеје не би биле оно што јесу.

Шта је оно чиме сте се представили београдској модној публици на модној манифестацији „Balkan Art Fashion Event“?

– У питању је колекција симболичног имена „Pollution of soul” коју чини укупно 12 модела. Реч је о шест мушких и шест женских креација које у себи носе поруку узнемирења и загађења људске душе. Овим сам желео да укажем да више не постоје моралне вредности и одговорност, чиме се аутоматски губи смисао ефективне личне вредности и колективне егзистенције, објашњава своју визију Миленковић. – Кроз моје моделе јасно се види да је ово време које фокусира маргиналност као вредност, док људску хуманост баца у сенку. Самим тим, нагласио сам да тренутно не живимо само у загађеном свету, већ је загађеност постала саставни део наших душа и наших идеја.

 Шта може очекивати Ваша модна публика после Београда?

– Пре него одговорим на питање, желео бих да се захвалим особама који су ми пружили велику подршку у раду, и наступу у Београду. Првенствено,  реч је о моделу Emili Gualtiero, ту је и Anna Rigoni, модни кројач, Ilaria Baggio, уметнички шминкер и фризер као и Giò Tarantini, уметнички фотограф. Посебну захвалност дугујем општинама Schio i Malo покрај Вићенце, јер су омогућиле модно фотографисање на локацији „Fabbrica Alta“. По окончању „Balkan Art Fashion Event“-а, путујем у Сан Ремо, на још један престижни међународни модни фестивал. Но, о томе ћемо говорити првом наредном приликом, обећава Миленковић.

                                                                                                                                                 Текст:  Влада Винкић

                                                                                                                                                    Фото:  Giò Tarantini

 

                                        

Share.

Comments are closed.

Skip to content