Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА објавио је саопштење у којем указује на опасности које вребају на интернету и позива родитеље да проверавају шта деца раде док су на мрежи:

-Интернет је одлична ствар уколико се користи на прави начин. Интернет нису само фејсбук и инстаграм, већ и обимна енциклопедија која може много тога да нас научи.

-Статистика је црна и она каже да деца и омладина интернет највише користе за друштвене мреже фејсбук, инстаграм, омегле а да најмање користе интернет за учење. Такође, поражавајућа статистика каже да је свака пета девојчица користећи интернет претрпела дигитално насиље, али и сваки осми дечак, наводе у саопштењу и додају:

-Деца су често дигитално писменија од родитеља те не постоји контрола онога шта раде у том дигиталном свету и како се понашају. Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА сматра да би деца требало у школама да се едукују како да користе интернет и коме могу да пријаве неправилности.

-Предатори су појавом интернета постали активнији, јер они чине жртви оно што се не би усудили у личном контакту. Пораст броја педофила такође је праћен еволуцијом коришћења интернета те често кроз дуг временски период, најчешће представљајући се као жртвин вршњак, педофил задовољава своје психичке потребе.

-Родитељи морају да проверавају своју децу како проводе време у дигиталном свету. Деца цесто несвесно остављају и личне податке, информације и фотографије које могу да буду злоупотребљене. Развој друштвених мрежа довео је до тога да је злостављање у виртуеном простору додатно порасла. Деца и омладина без страха користе фејсбуке, инстаграм, омегле, снепчет и нису ни свесни шта може да им се догоди.

Тим поводом из Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА најављују да  ће у наредном периоду одржати низ трибина и предавања како би едуковали родитеље за контролу деце на интернету, али и како би едуковали децу да безбедније и паметније користе интернет.

Share.

Comments are closed.

Skip to content