Посланици Скупштине Србије усвојили су ових дана дуго најављиван измењен  Закон о здравственом осигурању који доноси низ новина у овој области. Шта се све мења?

      Најважнија новина је да од сада родитељи тешко болесне деце до њихове навршене 18. године старости, имају право на боловање у висини целе зараде током лечења с тим што се боловање обнављати на сваких шест месеци. До сада су родитељи ове деце имали право на 65 одсто личних примања  и укупно четири месеца боловања,  а  по истеку тог периода углавном су напуштали посао како би остали уз своју децу.

        Ново је и то да ће изабрани лекар моћи да отвори боловање до 60 дана уместо досадашњих 30 дана као  и да лекари – специјалисти могу да упуте пацијента на болничко лечење , до сада је то било право само изабраних лекара.

         Најважнија новина, што се превентивних прегледа тиче је да они који се три пута не одазову на превентивне прегледе, а за то не пруже оправдање, морају да плате 35 одсто од цене лечења, уколико се разболе од болести за коју су позивани на скрининг.

         По новом Закону о здравственој заштити, примарна здравствена заштита са локалног  прелази на државни ниво, једино апотеке остају у надлежности локалних самоуправа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content