Млади бендови успешно стварају музику и организују концерте и фестивале

Млада музичка сцена Србије данас може се гледати из бројних углова. Комерцијална музика међу младима неминовно влада и у таквом друштву јављају се и алтернативни ствараоци који обогаћују звук земље. 

Данас, независно од ваших музичких преференци, видећете неколико младих рокера који настављају богату културу овог жанра у нашем региону. Како је данас бити музичар међу младима? Како изгледају њихове ауторске песме? Да ли имају простор и средства за наступе и како све то изгледа?

***

Бендови које ћу вам представити су Сторм, Јутарњи програм, Sample Tedzt Sample из Панчева, Ascend из Београда и Аранђеловца и Restore из Зрењанина.

Сторм

Бенд Сторм настао је у новембру 2021. године. За кратко време имао је брз успех и напредак, учествовањем и освајањем локалног талент шоуа, организовањем свирки и наступа. До сада имају око пола сата свог самосталног програма, који се већ увелико крчка у студију. На питање: “Зашто рок?“, одговара цео бенд.

-Од кад смо почели, то је дефинитивно добра музика. Сам бенд се оформио без неког плана у смислу шта ћемо да планирамо даље. Циљ нам је одувек да правимо музику у којој ће људи уживати и којом бисмо могли да се поносимо једног дана. 

„Ascend“ је ауторски мелодик метал бенд настао почетком 2021. године и састављен је од чланова из Београда и Аранђеловца. Звук бенда карактерише широк спектар музичких утицаја и микс classic heavy metal звука са мноштвом модерних елемената. Како се пишу рок и метал песме? Ево неких одговора Ascend-а и Storm-а: 

Ascend: Наш процес писања се састоји од развијања мноштва идеја који било који од чланова приложи, након што се основна идеја конкретизује, сваки од чланова се труди да максимално допринесе идеји својим способностима и интерпретацијом основног скелета песме. Тада песма добија свој идентитет и коначну форму.

Сторм: Углавном музику не пишемо јер смо врло еко френдли, па штедимо папир. Музику компонујемо врло тимски, али немамо фиксне улоге…

Почетком новембра ове године један од бендова из Панчева, Sample tedzt, успешно је организовао дводневни фестивал, Sampl фест, где је довео многе младе бендове да се упознају и да покажу публици своје умеће. Како је дошло до организације оваквог фестивала и одакле идеја за исти причају нам Семплови:

-Много бендова не долази до изражаја, јер нема везу која ће их негде прогурати.  Зато смо одлучно решили да будемо неко ко ће то променити. Желели смо да докажемо да фестивал, може да се одржи и без хедлајнера. Желели смо да докажемо да људи хоће да чују нову музику, музику коју праве људи ближи њиховим годинама и музику која је такође квалитетна и добра и у којој може да се ужива иако је први пут неко чује. Тако смо и кренули са планирањем. Имали смо разне идеје где да одржимо фестивал, али је на крају победио Дом омладине Панчева. Бендове смо бирали прво на основу познанстава, а затим смо сате и сате проводили, данима преслушавајући дискографије свих бендова који су нам се свидели. 

Јутарњи програм

Састав „Јутарњи програм“ из Панчева својим радом и наступима осваја придев наследника ,,новог таласа” са још бољим звуком. Састав чине четири момка, док испред којих стоји вокал Мирјана Велић. Пре свега месец дана бенд је објавио први сингл „Шарени људи“. Одакле идеја за праћење мотива „бовог таласа“ и како је настао сингл одговара бубњар Урош Анђелевски:

-Одрасли смо уз нови талас и временом смо добили жељу да стварамо пођеднако дубоку музику као и старије колеге. Текст је писао некадашњи гитариста Лука Биро и садашњи басиста Димитрије Деспотовски. Песма је снимана из неколико делова, бубањ је сниман у студију „Крокодил“ који држе „Љубичице“. Остатак песме снимљен је код другара Sample tedzt Богдана Соколивића. Снимање је оквирно трајало месец дана, било је интересантно, научили смо доста тога и стекли доста искуства за снимање наредних песама за које се надамо да ћемо много брже и боље снимити у будућности.

***

   За крај, али не мање битно, састав који би требао да фасцинира све заљубљенике у овај музички жанр и који би бројни критичари, уредници и музичари посебно требало да прате. Зрењанински састав „Restore“, бенд чији вођа има шеснаест година и већ увелико има свој ауторски албум. Андреа Радојчић, главна певачица и текстописац састава, има шеснаест година, још увек похађа средњу школу, а до сада је освојила бројне култне рок дворане Србије, међу најбитнијим, свакако, Дом омладине Београда. Овај састав питамо како изгледа бити млади „рокер“ у Србији?

-Сматрамо да је то некако врло чудно. Бити млади „рокер“ у Србији је једна велика школа, која те научи многим стварима у животу. Сви ми смо, некако више од обичног друштва, пре би се то назвало породицом. Ту су и велике разлике у годинама, старији музичари су увек ту да нам помогну и осветле пут, док смо ми вршњаци ту да делимо искуства једни са другима. Мислимо да би rock and roll требао много више да се цени, и да се врати она озбиљност у свему томе, у смислу да то јесте стил живота и да то буде приоритет, а не само нека обична врста забаве. Али док год се будемо држали заједно, трајаће…

Поштовани читаоци, ово је само кратак преглед широког дијапазона младих бендова и само неких истакнутих појединаца који се труде да, поред обавеза које имају, гаје и деле љубав у музичком стваралашту са осталима. Поменути бендови имају већ велике планове и већина њих спрема избацивање првих синглова и албума ускоро! Ако знате за неки састав који је тек почео, има перспективу, ради и само му треба публика, будите публика. Будите опрезни, можда пратите историју. 

Аутор текста и фотографија: Реља Јарковачки

 “Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“

Share.

Comments are closed.

Skip to content