2021-11-24T00:15:36+01:00 23. новембра, 2021. 22:05 |

Роман „14:14“ – трагедија, прстен, људске судбине …

Настављајући серију промоција у оквиру Новембарских дана културе, синоћ је Народна библиотека „Илија М. Петровић” Пожаревац приредила још једно занимљиво књижевно вече.

Реч је о представљању романа Владе Арсића „14:14“, делу које по први пут у нашој књижевности обрађује велику трагедију у Смедереву где је 5. јуна 1941. године експлодирало складиште оружја и муниције. Несрећа која се догодила у Смедеревској тврђави готово је сравнила са земљом град на Дунаву, експлозија се осетила скоро у целој Шумадији, док ни до данас нису утврђене прецизне чињенице шта је стварни узрок експлозије и колико људи је страдало.

Медијатор промоције била је мср Бранка Пражић која је гостима представила Арсића и његова дела, док је аутор током вечери сликовито и на себи својствен начин говорио о роману у чијем седишту је прича о женском прстену кога је након дуже од шездесет година пронашао професор у пензији и почео да открива делиће људских судбина и данас готово заборављене катастрофе.

У другом делу, гост је говорио и о својим књигама „Осиње гнездо“, „Ноћ архангела“, „Невиђена Србија“. Иначе, Влада Арсић је новинар, публициста, уредник, телевизијски и радијски ставралац али и  један од најчитанијих савремених српских писаца.

В.Винкић

Фото: М.Стокић