2021-08-05T09:21:28+02:00 5. августа, 2021. 09:21 |

Роман „Договор хладне ноћи“ Михајла Антића

Да историјске личности могу да оживе преко ноћи доказ је роман првенац „Договор хладне ноћи“ аутора Михајла Антића из села Драговац код Пожаревца. 

Овај млади писац ученик је четврте године Економско – трговинске школе у Пожаревцу, смер комерцијалиста, али с обзиром на то да га интересује истраживање историје, каже да би волео би да буде туристички водич.

Инспирацију за писање књиге, како каже, добио је на основу различитих прича о свом претку који је препешачио Албанију, а који се на крају вратио у свој родни дом. 

-Током прикупљања историјских чињеница свако је нешто додао или одузео. Овом књигом желео сам да од заборава сачувам тај неки изворни облик историје. Више пута сам рекао да у роману има догађаја који су плод моје маште, али има и истине, а то је да је Светозар Антић био један храбар човек, истиче млади писац. 

Михајлов „првенац“ стваран је шест месеци. У овим данима прошле године књига је већ била завршена и спремна да се објави.

Издавач књиге „Договор хладне ноћи“ је Културно издавачки центар „Српска кућа“, међутим пре неколико дана Михајло је један примерак романа послао и Књижевној омладини Србије како би књига доспела у руке што већег броја читалаца. Нада се да ће уговор и са овим издавачем бити потписан.

-Људи воле да прочитају „Договор хладне ноћи“. Многи кажу да изазива велике емоције. Књига се тематски односи на мог претка, чукундеду солунца Светозара Антића. Да би књига била интересантнија публици, у роман је убачена фикција по којој су Светозар Антић и краљ Петар Први Карађорђевић основали тајну организацију „Антлас“ која је нешто насупрот организацији „Црна рука“. Роман од почетка до краја држи пажњу читаоца, људи књигу прочитају за сат времена. Ово јесте кратак роман, али га љубитељи писане речи прочитају у једном даху, „гутајући“ свако слово овог књижевног остварења. Цела књига писана је народским језиком, којим је некада говорио један српски сељак, каже Михајло за недељник „Реч народа“ и додаје да је роман писан и у форми дневника у оквиру којег војник Светозар Антић отпочиње, али и завршава своје обраћање у књизи. Међутим, млади писац наводи да је и то фикција аутора књиге. 

Нов у целом овом стваралачком процесу није знао у шта се упушта, кога да контактира, приупита. Велику помоћу прикупљању историјских података, како каже, пружила му је Татјана Живковић из пожаревачке Народне библиотеке „Илија М. Петровић“. Осим тога, разговарао је и са другим писцима и песницима на пример, Дафином Милутиновић која ће бити његов почасни гост на промоцији књиге у Малом Црнићу. 

-Највећа моја подршка су породица и пријатељи који су ме непрестано бодрили и нису дозволили да одустанем од писања овог романа, рекао је Михајло који ће након Пожаревца, промоцију књиге „Договор хладне ноћи“, имати 5. августа у Малом Црнићу.  

Овај млади уметник увелико прикупља информације и пише свој други роман посвећен његовом родном селу Драговцу. Књига ће се звати „Легенда о Драговици“, манастиру кога је према неким историјским подацима уништила река Морава или су га спалили Турци. О њему, наводи писац, има доста информација и могло би доста тога да се напише.  

М. П.