2018-10-02T21:20:52+02:00 2. октобра, 2018. 21:19 |

РОМСКИ ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР: „Печат мира“ за равнопраност

Јован Дамњановић, председник Светске организације Рома уручио је у Ромском едукативном центру у Пожаревцу признање „Печат мира“ Мирославу Вељковићу. Мирослав Вељковић, председник  Удружења Рома Браничевског округа и Савета Рома Србије за међународну сарадњу, примио је ово признање за, како је образложено, поштовање људских права и залагања за равноправност Рома.

            Вељковић је делегацију Светског удружења Рома упознао са напорима који се чине у Ромском едукативном центру на образовању и инклузији ове националне мањине, као и сарадњи и разумевању локалне самоуправе у Пожаревцу на стварању услова за бољи живот Рома.

            „Ове године у сарадњи са Градом Пожаревцом, реализује се шест пројеката кроз које се помаже побољшању економског статуса и социјалне инклузију ромске заједнице, рекао је Вељковић и додао да при Ромском едукативном центру ради и Канцеларија за бесплатну правну помоћ.

            Што се садашњих активности тиче, Вељковић је напоменуо да је тренутно најважнија припрема за изборе за националне савете националних мањина који ће се у Србији одржати у новембру ове године.

                      Уручујући „Печат мира“ Мирославу Вељковићу у присуству представника Града Пожаревца, Јован Дамјановић је наговестио могућност да се у Пожаревцу, у сарадњи са локалном самоуправом постави споменик као симбол мира и пријатељства:

            „Поставићемо прво симбол мира и пријатељства у Уједињеним нацијама, а када буде тамо, желимо исти такав и у нашој Србији и то баш у Пожаревцу који подједнако води рачуна о свим својим грађанима“.

                      Мирослав Вељковић је потом Јовану Дамјановићу уручио Плакету и  ленту РЕЦ-а као „амбасадору добре воље ромског народа у свету“.

                                                                                                    Д. Д.