2018-11-30T23:38:47+01:00 30. новембра, 2018. 23:38 |

РПК ПОЖАРЕВАЦ : ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА ПРИВРЕДНИЦИМА

На шестој седници парламента привредника Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа којом је председавао Саша Филиповић разматрано је шест тачака дневног реда и уручена су признања за посебан допринос развоју привреде региона.

Руководилац Центра за правне и економске иницијативе и политике ПКС Кристина Ђурић је истакла да су током 2017. и 2018. године покренуте 173 законодавне иницијативе различитих сектора привреде за измену закона, али и подзаконских аката како секторских тако и хоризонталних прописа. Позитивно је реализовано 57 законодавних иницијатива које су покренуле чланице ПКС-а и 13 локалних иницијатива привреде. Поред тога, чланице ПКС су имале прилике да преко Коморе доставе мишљења на 73 нацрта прописа и стратешких докумената. Настављен је рад заједничких радних група које су формиране са ресорним министарствима и ангажовање председника ПКС и чланица групација и одбора у радним групама које формирају предлагачи прописа за доношење појединачник закона.

 Представљајући план рада РПК Браничевског и Подунавског управног округа за наредну годину, директорка Тамара Ивковић је нагласила да ће акциони план садржати следеће оперативне циљеве: рад органа и тела ПКС, посете чланицама Коморе, припрему и организацију стручних скупова и манифестација, пословно информисање, иницијативе чланства, услуге ПКС и посебне активности Коморе.

-Акциони план се базира на матрици коју сваке године у јануару достављамо ПКС на усаглашавање и тиме дефинишемо све оно што смо дужни да током године урадимо.  Евалуација се врши шестомесечно и на крају радне године и самим тим утврђујемо да ли смо добро реализовали своје послове и задатке. Када је у питању рад органа и тела ПКС оперативни задаци у 2019. години ће нам бити Парламент привредника, одбори и седнице, секције, савети, форуми, комисије… Посете чланицама вршимо у њиховим службеним просторијама, прикупљамо иницијативе, предлоге за унапређење пословања и на тај начин остварујемо наш задатак и штитимо интересе чланица. Припрема и организација стручних скупова и манифестација подразумева посете сајмовима у земљи и иностранству, једнодневне манифестације у оквиру којих организујемо семинаре, конференције и презентације, прекограничну сарадњу и специфичне међународне активности. Планирамо да пошаљемо 77 циркуларних пословних информација великом броју чланица. Што се тиче услуга, издајемо јавна овлашћења, уверења, карнете, сертификате, мишљења, анализе и ата карнете – документа за привремени увоз и извоз, рекла је Тамара Ивковић.

Саветник председника ПКС Нермина Љубовић представила је пројекат „Smart Factory Hub“ у оквиру којег ће путем ваучер шема бити финансијски подржани пројекти умрежавања и имплементације такозваних паметних решења у земљама Дунавског региона. У питању је 13 партнера из 10 земаља, а носилац пројекта је Помурје -технолошки парк  у Словенији. Овим пројектом жели се унапредити истраживање и развој у прерађивачкој индустрији земаља Дунавског региона и очекивани резултат пројекта је што шира примена паметних решења како би се повећала њихова конкурентост на међународном тржишту.

Комисија за доделу награда Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа донела је одлуку да се награда за посебан допринос развоју привреде региона у сектору индустрије додели предузећу „Metech“ из Смедерева, у сектору пољопривреде Концерну „Бамби“ Пожаревац и у сектору услуга предузећу „Arriva Litas“ Пожаревац. Награде за регионалног лидера припале су Мирољубу Беочанину, директору и власнику предузећу „Tomi Trade“  из Смедерева и Слободану Јовићу, директору ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац.

                                                                                                                        Д.Динић