На Београдском сајму од 24 до 27. новембра одржан је 16. Сајам етно хране и пића. Реч је о традиционалној манифестацији која је, по шеснаести пут, на Београдском сајму окупила преко три стотине малих произвођача традиционалних производа, углавном руком рађених по старој рецептури, од органски гајених сировина, али и нових производа насталих на темељима традиције. Покровитељи Сајма етно хране и пића су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Град Београд.
![](https://recnaroda.co.rs/wp-content/uploads/2022/12/2500.jpg)
Овогодишњи Сајам отворила је државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић која је том приликом подсетила на вишегодишњи раст тражње, али и цена традиционалних производа који су заштићени неком од ознака географског порекла.
Државна секретарка је, у свом обраћању, обећала и будућу подршку овoj манифестацији која промовише српско село и традиционалну производњу и нагласила да производња органске хране представља за Србију и њену пољопривредну велику шансу и изазов за 7.000 регистрованих газдинстава.
– Вредност извоза ових производа је око 60 милиона евра на годишњем нивоу, што говори и о значају овог сектора и о интересу државе у поспешивању његовог развоја, рекла је Ђурђевић.
БОГАТА ПОНУДА
Под мотоом „Утемељење робне марке етно производа“ и овогодишња манифестација је имала за циљ да помогне у представљању и дефинисању традиционалних прехрамбених производа, унапређењу презентације и продаје, заштити географског порекла и рецептура и широј примени ових производа у понуди ресторана и хотела и свакодневној исхрани становништва.
Ђурђевић је обишла штандове међу којима и штанд Регионалне привредне коморе Пожаревац, где се упознала са богатом понудом хране са подручја Браничевског и Подунавског округа.
Регионална привредна комора Пожаревац, као и ранијих година, уз свесрдну подрушку општина Жагубица и Кучево, али и пријављивањем појединачних учесника са других територија локалних самоуправа, као што су Пожаревац, Смедерево, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Мало Црниће, Велико Градиште и Петровац на Млави, окупила је на штанду 25 излагача. Реч је о произвођачима широке палете производа за које су били веома заинтересовани како пословни посетиоци тако и локални купци.
-Сајам је био изузетно успешан. И ове године пријављен је велики број произвођача који су остварили одређене пословне контакте и договорили сарадњу са будућим купцима у наредној години, што и јесте сврха овог Сајма. Осим пословних контаката, медијске покривености и тренутне продаје својих производа многи произвођачи добили су и низ корисних савета за унапређење производње, заштиту имена и друго, истакла је директорка Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа Тамара Ивковић.
ДИПЛОМА И СПЕЦИЈАЛНА ПРИЗНАЊА
Комисија за оцену квалитета производа и ове године је, оцењујући укус, мирис, али и визуелни изглед, доделила дипломе и специјална признања произвођачима са подручја Браничевског и Подунавског округа.
![](https://recnaroda.co.rs/wp-content/uploads/2022/12/1400.jpg)
Пољопривредно газдинство „Природно и здраво“ Милосаве Гроздић из Жагубице добило је диплому Етно храна и пиће за палету традиционалних производа хомољског краја, као и специјално признање за слатко од дивље боровнице и џем од мушмула.
Специјално признање завредео је и жагубички СДС “Property solutons” за грамина полутврди козији сир. Кланица „8. октобар“ АД из Петровца на Млави добила је исто признање за јагњеће обликовано месо, производне линије Агнец.
![](https://recnaroda.co.rs/wp-content/uploads/2022/12/1900.jpg)
Специјална признања припала су и ПР „Неро-еко-имуно-концепт’’ из Царевца, Велико Градиште, за матични хладно цеђени сок од ароније, завредело га је и бело вино „Амбелос тамјаника’’ Винарије „Амбелос“ манастира Копорин, као и Пољопривредно газдинство Војислава Аврамовића-Саве из Кучева за багремов и ливадски мед.
Производ сачињен од мешавине меда и лешника заслужио је специјално признање, а производи га „Медлес“ Београд, производни погон Дубока-Кучево.