2018-05-23T08:50:42+02:00 23. маја, 2018. 08:50 |

РПК: Предности задруга – јачање капацитета

Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског округа у сарадњи са УНДП организовала је у Пожаревцу дводневни тренинг за пољопривредне произвођаче и задругаре под називом „Јачање капацитета задруга и удружења пољопривредника у Србији“. Програм обуке у Пожаревцу је део циклуса од двадесет семинара који се одржавају широм Србије. Финансиран је уз подршку Руске федерације са циљем да се пољопривредна производња кроз задругарство оснажи и повећа обим извоза управо у Русију.


Уз Ђорђа Теофиловића који је на тренингу говорио, између осталог, о актуелним ИПАРД правилима и процедурама пријаве за коришћење средстава ЕУ у пољопривреди, предавач је била Драгана Тар која је учеснике семинара упознала са проблемима у развоју задруга, концепту задругарства, задругарским принципима, начину организовања у задругама, вештини управљања и тимског рада. Са друге стране, теме на семинару су биле везане за конкурентност производње и трговине на глобалном и регионалним тржиштима, потреби да се производи стандардизују и тако појаве на тржишту.

           У суштини, реч је о унапређењу капацитета агробизнис компанија које извозе у Руску федерацију.

           Међу учесницима семинара била је и Санела Благојевић из задруге „Соаре“ која је формирана прошле године у Нересници а бави се облашћу сточарства. Као директор младе задруге, Санела  каже да је овакав вид обуке користан највише због доступности информација.

                                                                                               Д. Д.