Регионална развојна агенција „Браничево – Подунавље“ започела је крајем октобра прошле године, у сарадњи са партнерима и сарадницима из Региона, реализацију пројекта „Укуси Региона – Промовисање пољопривредно – прехрамбених производа са додатом вредношћу за унапређење економских капацитета породичних газдинстава”.

Пројекат је дизајниран на основу Регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево – Подунавље 2016 – 2020. Циљ је да допринесе унапређењу конкурентности сектора пољопривреде и бољој позиционираности пољопривредно – прехрамбених производа из Региона на тржишту, као и унапређење диверсификације руралне привреде, кроз развој предузетништва и промоцију руралног туризма.

Kонкретна сврха овог Пројекта је промоција пољопривредно – прехрамбених производа са додатом вредношћу као шансе за повећање прихода породичних газдинстава, па у том смислу Пројекат предвиђа неколико кључних резултата. Током протеклих месеци спроведено је мапирање више од 70 различитих пољопривредно -прехрамбених производа који се тренутно производе у нашем Региону, а истраживање је обухватило и производе са заштићеним географским пореклом који су већ традиционално познати широм Србије, попут Хомољских сирева, Пожаревачке кобасице и Хомољског и Ђердапског меда, као и оне који се производе од аутохтоних сорти и врста воћа, поврћа и животиња. Као најперспективније, с обзиром на актуелне ресурсе и тражњу на тржишту, анализа је идентификовала произовде од прерађеног воћа и поврћа, укључујући вина, ракије, сокове, зимнице и слично, потом, производе пчеларства са посебним фокусом на производе на бази меда са додатом вредношћу, и производе од прерађеног млека са посебним фокусом на расе животиња од којих се млеко добија и сиреве од непастеризованог млека.

Поменути сектори биће у фокусу даљих активности које су планиране пројектом, односно Програма обука и менторинга из области прераде пољопривредних производа, маркетинга, сеоског туризма и предузетништва, који ће бити реализован током марта и априла, као и сета активности усмерених на унапређење сарадње, посебно између произвођача и угоститеља унутар нашег Региона и побољшања промоције и позиционираности регионалних производа са додатом вредношћу на тржишту.

Једна од активности чија је реализација тренутно у току, тиче се развоја концепта регионалног брендирања оваквих производа које би додатно унапредило препознатљивост регионалне пољопривреде и позицију најквалитнијих производа на националном, као и на страним тржиштима.

Пројекат „Укуси Региона“ започет је 24. октобра протекле године и трајаће се до 24. јула текуће 2019. године. Вредност пројекта износи 22.000 долара, а спроводи се у оквиру ширег пројекта „Помоћ трговини – Подршка производним капацитетима сектора агро – индустрије у Србији“, који реализују Програм развоја Уједињених нација (УНДП) и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз финансијску подршку Руске федерације.

Више информација о Пројекту и активностима, доступно је на интернет странама Регионалне развојне агенције „Браничево – Подунавље“ (www.rra-bp.rs) или путем електронске поште / мобилног телефона код Иване Антонијевић (ivana.antonijevic@rra-bp.rs, 060/5 100 500).

Share.

Comments are closed.

Skip to content