Мушки рукометни клубови из Браничевског округа су успешно завршили сезону 2018/19. у ранговима у којима су се такмичили. Од три клуба најуспешнија је била Слога из Петровца на Млави која је заузела високо треће место у  Првој лиги „Центар“. У елитном рангу такмичења костолачки Рудар је успео да избори опстанак у плеј ауту. МРК Пожаревац је такође изборио опстанак у Супер „Б“ лиги Север-Центар.

СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ

Рудар се грчевито борио за опстанак  у конкуренцији 12 екипа: Динамо (Панчево), Металопластика (Шабац), Нови Пазар, Партизан (Београд), Обилић (Београд), Кикинда, Шамот 65 (Аранђеловац), Спартак Војпут (Суботица), Црвена звезда (Београд), Мока Гора (Зубин Поток) и Слога (Пожега). На крају такмичења, Рудар (15) је заузео претпоследње 11. место иза Црвене звезде (18) и Мокре Горе (16), а испред последње Слоге (0) из Пожеге. У плеј-аут лиги, Рудар (18) је освојио прво место, Црвена звезда (17) друго, Мокра Гора (13) треће и Слога (0) без бодова била је последња.

 Рудар је у сезони 2017/18, када је МРК Пожаревац испао из елите, био шести, а минуле сезоне се борио за опстанак. Свакако да ће за наредно првенство морати да створи квалитетнији састав како би се на време обезбедио и избегао играње плеј – аута. Костолчани имају доброг и искусног тренера, бившег голмана Драгана Ајдачића који је најбољи стручњак за рукомет у Браничевском округу, уз то и житељ Костолца, па треба очекивати бар мали помак ка средини табеле. Рукомет је годинама веома популаран у граду енергетике и просек посете је изнад 600 гледалаца по утакмици. Због тога је и обавеза  свих у клубу да задрже тај ниво.

 СУПЕР „Б“ ЛИГА СЕВЕР – ЦЕНТАР

МРК Пожаревац је после испадања из елите, једва опстао у нижем рангу, Супер „Б“ лиги Север-Центар. У конкуренцији 12 клубова освојено је 10. место. У овој лиги су играли: Пролетер (Зрењанин), Врбас Петрол, Лавови БП (Бачка Паланка), Мачва (Богатић), СЦ Вождовац (Београд), Морава (Велика Плана), Колубара (Лазаревац), Југовић (Каћ), Јединство (Нови Бечеј), Црвенка и Лозница. Испред МРК Пожаревца (17) били су: Колубара, Југовић и Јединство са по  20 бодова, а испод Црвенка (13) и Лозница (9). Од 22 сусрета остварено је 7 победа и 3 ремија, док је 12 утакмица изгубљено. Уместо експресног повратка у елиту, како је најављивано, уследила је грчевита борба за опстанак. Клуб се базира на куповини играча из других градова, па како није било довољно новца није ни обезбеђено адекватно појачања. Уз то, ни тренери нису били на висини задатка. У првом делу, екипу је водио млади тренер из Панчева, а у пролећном тренер из Београда.

Због слабих резултата и игача са стране, љубитеља рукомета је све мање на трибинама у пожаревачкој  хали споротва. Просек је око сто, а улаз је бесплатан. На основу виђеног, МРК Пожаревац је у великој кризи, која је произашла из слабог рада са млађим селекцијама.

ДРУГА ЛИГА – ЦЕНТАР

Слога из Петровца на Млави је добро играла у Другој лиги Центар и имала шансу да ускочи у виши ранг. Петровчани су били јесењи прваци, али у пролећном делу су попустили и нису имали среће у неким кључним сусретима. Лига је имала 12 клубова: Смедерево, ПКБ (Падинска Скела), Раднички (Обреновац), Металац Горење (Горњи Милановац), Рекретаиво (Београд), Раковица, Синђелић (Београд), Нови Београд, Партизан 2 (Београд), Металопластика 2 (Шабац) и БАСК Соко (Београд). Прво место и пласман у виши ранг остварила је екипа Смедерева (36), ПКБ (34) био је други, а Слога (33) трећа. Овај висок пласман остварила је екипа у саставу: Филип Уранкар, Иван Ранђеловић, Борко Ђорђевић, Никола Шљивић, Петар Јовановић, Милош Благојевић, Петар Јанковић, Немања Сојевић, Ненад Ђорђевић, Душан Грујић, Данило Миленковић, Милош Илић, Немања Станисављевић, Миљан Поповић, Марко Богосављевић, Филип Станисављевић, Паун Шћопуловић и тренер Владимир Јошић.

 Од 22 утакмице, Слога је добила 16, претрпела 5 пораза и један сусрет завршила ремијем. Љубитељи рукомета из Петровца на Млави с правом очекују да агилни председник Милан Илић, секретар  Филип Новаковић и тренер Владимир Јошић учине  све да у новој сезони 2019/20. екипа буде главни фаворит за освајање првог места, што је сасвим реално. Посета у хали спортова „Драгутин Томашевић“ је у просеку око 400 гледалаца.

ТРЕЋА ЛИГА „ДУНАВ“

Поред ова три клуба, који се такмиче у Супер, Супер „Б“ и Другој лиги Србије и  друга екипа костолачког суперлигаша Рудара игра у Трећој лиги „Центар“ која има 5 клубова. Паланка (Смедеревска Паланка) је била прва, Умчари са истим бројем бодова (11) други, треће је Јединство 1974 (Крњево) са 10, Рудар 2 је четврти са 8 и Ударник из Лозовика пети са 0 бодова. Из ове лиге нема испадања, а за младе наде Рудара је најбиније да се кале у првенственим дуелима.

                                                                                                                        Р.Сандић

Share.

Comments are closed.

Skip to content