Трг ослобођења у Пожаревцу био је стециште младих и то не само овдашњих већ и из суседних општина и градова. Град Пожаревац, организатор је била Туристчка организација, окупио је у „Ноћи истраживача“ око 5.000 презентера и посетилаца. Манифестацијa која се већ дванаест година одржава широм европских градова има за циљ популаризацију науке и учења кроз забаву a  oве године одвијала се под слоганом „Знање на први оглед“.

Наука се представља у најширем смислу, од биолошких истраживања, преко астрономије, хемијских процеса и социолошких истраживања и доноси одговоре на занимљив и младима погодан начин. Ове године „Ноћ истраживача“ је одржана у 260 градова Европе међу којима је било 11 српских. Финансирана је из програма „Хоризон 2020“ који је највећи програм Европске уније за истраживања и иновационе делатности у оквиру потпрограма „Марија Склодовска Кири“.

                   Шта јесте, а шта није наука?

            Координатор „ReFocuS“ пројеката „Ноћи истраживача“ у Србији је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ из Београда са партнерима – Природно математичким факултетом из Ниша, Центром за промоцију науке и Заводом за заштиту споменика културе из Крагујевца. Координатор програма у Пожаревцу био је др Бојан Кениг, научни сарадник Института: „Осим тога што више сазнајемо шта је то наука, лакше можемо да препознамо шта није наука.Због тога се трудимо да кроз „Ноћ истраживача“ научне резултате и концепте прикажемо објективо и што јасније, каже др Кениг.

                             МИГРАЦИЈЕ НА ЧЕТИРИ ЋОШКА

              У пожаревачкој „Ноћи истраживача“ главна тема, исто као и прошле године,  била je миграција – покрети људи и народа са места на место, изазвани добрим и лошим приликама, са добрим и лошим последицама. На „Kружном току“, организована су четири ћошка за науку на отвореном: Ево, Локал, Вики и Еуро. На њима су се дружили са ученицима основних и средњих школа антрополози, микробиолози, неуробиолози, историчари, географи, астрономи…Било је ту експеримената, такмичења, квизова, игара, објашњења која су водила ка практичним и занимљивим сазнањима.

             Ученици Дванаесте београдске гимназије у Пожаревцу су се представили необичним експериментом спајајући биологију и програмирање, па њихова апликација за мобилни телефон може да изброји микроорганизме на шакама.

             На ћошету Локал представили су се домаћини, ученици пожаревачких школа. Основна школа „Милош Савић“ из Лучице позабавила се миграцијама кроз солунски фронт, односно покретима људи при крају и након Првог светског рата. Основна школа „Свети Сава“ бавила се „сваким златним занатом“, а на овом ћошету представили су своје пројекте и ученици Пожаревачке гимназије и Средње техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца.

             Да ли је наука магија или је магију могуће научно објаснити – томе је такође био посвећен један штанд , интересовање велико, а слушаоци љубопитљиви.

 До следеће „Ноћи истраживача“, порука са  окупљања поводом „Знања на први оглед“је –  будите радознали.

Фото: Жика Антић

Share.

Comments are closed.

Skip to content