Пожаревачка изворишта Кључ и Меминац заједно ће давати преко 400 литара воде у секунди када се заврши изградња седам нових дубоких бунара. Истражне бушотине на оба изворишта показале су да је вода на дубини од 80 до 120 метара веома квалитетна и да су бунари издашни. Опрема за бунаре, укључујући пумпе и електронику је стигла и чека на уградњу. Ових дана почиње изградња бунарских кућа о чему Александар Димитријевић, директор Јавног предузећа „Водовод и канализација“ каже:

-Што се тиче нових бушотина, чекало се мало лепше време да почне изградња бунарских кућица. По завршетку њихове изградње, кренуће одмах и привезивање. За месец до два месеца, зависно од временских услова, цео посао треба да се заврши. Прво ће се радити на изворишту Кључ где је пет нових бунара. Они ће одмах бити прикључени за снабдевање града.

Бунарске куће и повезивање још два бунара на Меминцу биће рађени у другој фази. Ту се планира комбинована експлоатација воде са већ постојећим бунарима.

Нових седам бунара додаваће пожаревачком систему још 130 литара воде у секунди. Осим обезбеђења довољних количина воде, новим бунарима ће се постићи и бољи квалитет, јер су вредности нитрата у њој јако ниске. Вода из ових бунара садржи јако мало и других елемената и није тврда.

-Овим бунарима отвара се могућност апсолутно сигурног снабдевања Пожаревца водом. За једно два месеца, зависно од временских услова, све би требало да се заврши и буде у функцији водоснабдевања, каже Димитријевић.

Укључивање нових бунара у водоснабдевање даће могућност да се стари бунари с времена на време искључе,  јер ће испорука воде бити комбинована:

-Неће бити потребе да сви бунари раде истовремено пуним капацитетом. У ствари, то ће бити потпуно нови систем снабдевања, објашњава директор.

Са мање нитрата и калцијума

У последњих неколико месеци водоснабдевање Пожаревца је стабилно. Квалитет воде је добар, нитрати на водоизворишту „Кључ“ су знатно смањени, кретали су се од 24 до 29 од дозвољених 50 милиграма. Све остале вредности су далеко испод граничних вредности за квалитет воде.

Знатно је смањена и тврдоћа, и она се креће око 24 милиграма по литру што је на нивоу већине водовода у Србији, кажу у ЈКП „Водовод и канализација“.

 ЈАГОДИЦА ЗА КОСТОЛАЦ И СЕЛА

А. Димитријевић

Снебдевање Костолца водом је сада потпуно стабилно. Извориште „Ловац“ даје довољне количине воде чији се квалитет контролише. Са овог изворишта снабдева се и Петка, док се Дрмно, Стари Костолац и електране снабдевају из постројења за прераду воде „Млава“ чији је капацитет 40 литара воде у секунди.

У Градској општини Костолац тек треба да се реши проблем водоснабдевања Острова, али ће се то решавати системски,  у склопу свих насеља на подручју града Пожаревца, додаје директор „Водовода“ Александар Димитријевић:

– Ускоро треба да се уради студија решавања проблема водоснабдевања свих села на територији града Пожаревца. Студија ће прецизирати одакле ће се које село снабдевати. За извориште „Јагодица“ у близини Костолца су добијене дозволе за истражне радове. Тамо ће ове године да се раде истражни бунари који ће касније постати експлоатациони. Планирамо да упоредо радимо пројекте повезивања „Јагодице“. По нашем предлогу, а очекујемо да студија покаже исправност планова, је да се Острово, Петка, сам Костолац и друга села која гравитирају, снабдевају са постројења Јагодица.

Према овом плану, пожаревачка села Лучица, Пољана и Пругово би се снабдевала са изворишта „Кључ“.

                                                                                                                               Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content