2017-09-05T20:15:14+02:00 5. септембра, 2017. 11:08 |

СА ОТВАРАЊА 54. ЉУБИЧЕВСКИХ КОЊИЧКИХ ИГАРА У ПОЖАРЕВЦУ

                                       На традицији витештва, мудрости и добра

IMG_4316Химном  „Боже правде“, у извођењу Градског женског хора „Барили“, под руководством Каталин Тасић, прошлог петка, првог дана септембра, традиционално на Градском тргу Пожаревца, отпочела је церемонија свечаног отварања 54. Љубичевских коњичких игара. Овогодишњу манифестацију која је постала национални бренд Србије, посвећену светски познатој сликарки, Пожаревљанки Милени Павловић Барили, отворио је председник Републике Србије Александар Вучић, генерални покровитељ овогодишњих Игара и почасни председник Организационог одбора манифестације.

Свечани дефиле учесника Игара у центру града, пратио је велики број грађана, али и многобројне званице – генерални секретар кабинета председника Републике Никола Селаковић, министар за рад и социјалну политику Зоран Ђорђевић, министар трговине, туризма и телекомуникације Расим Љајић, министар без портфеља Ненад Поповић, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, председници општина у окружењу… Угостили су их градоначеник Пожаревца Бане Спасовић, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, председник Скупштине града Бојан Илић, чланови Градског већа, директори пожаревачких јавних предузећа и установа…

Уметнички програм је и ове године био употпуњен игроказом глумца Слободана Степића у улози Књаза Милоша Обреновића.

ПОЖАРЕВАЦ – ГРАД МИРА

Отварајући Игре председник Србије Александар Вучић изразио је задовољство што учествује у великом спектаклу у граду у коме је пре 299 година склопљен Пожаревачки мир.

-Срећан сам што сам пролазећи кроз Браничевски округ могао да видим и неке нове путеве, које смо управо завршили. Тек сада могу да кажем да ћемо кренути у изградњу нових и реконструкцију старих путева, да ћете после много година да се осетите као поштовани грађани, као људи о којима неко брине, као људи који добијају оно што су својој Србији платили, истакао је председник и додао:

21199773_10214144178860140_2051867988463915519_o

 Традиционална предаја сабље

-Посебно сам срећан што данас 1. септембра могу да учествујем у великом спектаклу – отварању Љубичевских игара, на дан када наша деца полазе у школу, у жељи да их догодине, али и свих наредних буде још више, да им својим радом омогућимо бољи живот и да верујемо у своју и нашу једину Србију. Данас је велика част бити у Милошевом Пожаревцу, граду у којем је пре 299 година склопљен Пожаревачки мир између хришћанских сила Аустрије и Венеције са једне и Отоманског царства са друге стране. У граду за кога је по миру, а не по рату тада чуо читав цивилизован свет. Можда је и то био један од разлога што је наш Књаз Милош, поред Београда и Крагујевца, и у Пожаревцу почео да поставља темеље модерне српске државности оснивајући овде први суд у Србији, правећи од њега савремену европску варош. Данас, непуна два века након што је Књаз народу објавио слободу, поучени Милошевом мудром политиком, уздижемо и градимо Србију, коју је Милош управо назвао најлепшим местом за живот, развијајући, усавршавајући, бранећи себе, истовремено уважавајући и поштујући све друге, рекао је између осталог председник Александар Вучић.

СКЛОПЉЕН ДОГОВОР ДА ИДЕМО НАПРЕД

 Председник Организационог одбора, градоначелник Бане Спасовић, поздрављајући суграђане, госте и учеснике дефилеа, истакао је да је Књаз Милош, као мудар државник и човек са визијом, често говорио да је Пожаревац добро место за живот. Пожаревац је једно за другим, добијао Саборну цркву, двор, конак, ергелу, па и Табачку чаршију. Сви набројани симболи града, како је рекао, можда данас нису у стању, у каквом бисмо желели да буду.

-Мене као грађанина највише радује што смо ми Пожаревљани коначно склопили један важан договор међу нама самима. Договор да идемо напред  гледајући у будућност, имајући у виду прошлост и традицију… Инспирисани државном политиком која нам последњих година на делу показује да је напредак, често праћен и великом жртвом, да успеху увек претходи велико одрицање, да резултатима претходи велики рад, кренули смо и ми у Пожаревцу у обнову. Најпре себе самих и својих навика, а потом и у обнову свега онога што нам боравак у граду чини  достојним човека. У неким стварима морали смо да кренемо од самог почетка, јер основе нисмо имали…Поносан сам што наше Игре добијају обрисе националних, пре свега захваљујући председнику Републике Александру Вучићу и његовим сарадницима, који су препознали вредност и значај Љубичевских коњичких игара на чему им се посебно захваљујем, истакао је Спасовић.

IMG_4422

Учесници параде

Након што је командант Раде Миловановић, затражио дозволу за почетак параде, прошлогодишњи победник вишебоја Марко Миленковић предао је градоначелнику Банету Спасовићу сабљу и плашт на чување, до тренутка када ће се ови симболи храбрости уручити  новом витезу Љубичева. У свечаној поворци учесника продефиловали су потом, неки у коњима, а било је и оних у кочијама централним улицама града. Прошетали су мали волтижери, глумци пожаревачког позоришта „Миливоје Живановић“, чланови Коњичког друштва „Кнез Михаило“,  ученици одликаши – ђаци генерације, двојица пуковника из Првог светског рата…Право изненађење приредили су мађарски чикоши, који су одушевили својим јахачким вештинама. Дефиле је завршен појављивањем жене у олдтајмеру, глумице у лику светски познате сликарке, а Пожаревљанке Милене Павловић Барили која је присутне позвала на спортска догађања на Хиподрому  у данима викенда.

Титула почасног витеза ове године отишла је у руке младог хуманитсрца Јована Симића. Њему је у вечери отварања Љубичевских коњичких игара, непосредно пред почетак музичког спектакла, великог концерта Здравка Чолића, градоначелник Бане Спасовић уручио плашт и сабљу у знак витештва на пољу хуманости.

По завршетку дефилеа председник Србије Александар Вучић у пратњи свог домаћина градоначелника Банета Спасовића обишао је Ергелу Љубичево.

 

 ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: 

Овогодишње Игре припрема за јубиларне 55.

           Овде су нас окупиле Љубичевске коњичке игре, 54. по реду, настале на традицији нашег витешког вишебоја, а на месту Ергеле, коју је Књаз Милош пре 157 година, са више од 300 хектара земље оставио као легат свом српском народу, са намером да се окупљамо у миру и добру, да помињемо њIMG_4257ега, и никада не заборавимо колико је борбе и труда било потребно да се освоји слобода, а колико чврсте воље, мудрости и марљивог рада да се створи држава. Можда је баш то Милошев легат, његово наслеђе, без престанка се борити, колико снагом тела, тако и многоструко више снагом разума и никада не одустајати, бити опрезан и храбар, повлачити праве потезе у правом тренутку, борити се за Србију на сваком месту, и у свакој прилици. Књаз нам је показао како се то ради, а ја знам да нико од вас Пожаревљана и Браничеваца то не зна боље. Драги Пожаревљани, желим вам да из године у годину на Љубичевским коњичким играма, али и пре и после њих, дочекујете све више гостију не само у Љубичеву, и не само овде у Пожаревцу, већ као прави Браничевци и у Виминацијуму, на Сребрном језеру, у Голупцу, Кучеву, Жагубици, на сваком другом месту, да им покажете лепоте нашег Браничева и Србије, нашу IMG_4384јединствену вишебојску традицију и ваше велико срце, ваше право српско гостопримство. Нека ове 54. ЉКИ буду припрема за јубиларне 55. које ћемо подржати у 2018. години. Видећете велике промене по том питању, видећете шта смо све у Пожаревцу за само годину дана у стању да урадимо, у години у којој ће цео свет чути за Пожаревац, у години обележавања три века од Великог мира, поручио је  председник Србије.