Oдборници Скупштине Општине Пожаревац на прошлонедељном заседању коме је председавао Бојан Илић, усвојили су одлуку о доношењу Плана генералне регулације „Пожаревац 2“.Реч је о регулацији грађевинског подручја површине 917 хектара. Овим планом, који ће омогућити једноставније добијање грађевинских локацијских дозвола и легализацију објеката, предвиђа се и изградња трафостанице 35/10 „Пожаревац 2“ за потребе града, а посебно постројењаза пречишћавање отпадних вода. Образложење овог планског документа дала је Ивана Илић, председница Комисије за планове, а потом је краћу презентацију одржао др Игор Марић, одговорни урбаниста и обрађивач Плана са Института за архитектуру и урбанизам Србије.

Одборници су усвојили и Одлуку о оснивању Савета за међунационалне односе по којој чланове у Савету имају представници српске и свих националних и етничких заједница са више од 1 посто учешћа у укупном броју становника према последњем попису. Те услове за сада испуњавају српска заједница и ромска национална мањина. Савет бројишест чланова од којих су, најмање половина, припаднице женског пола. Чланови се бирају за мандатни период од три године.

ЕКОЛОШКИ ДОМ ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

Еколошки дом на Чачалици, објекат површине преко 390 квадрата,одлуком Скупштине предат је на коришћење Центру за културу.Одборник Демократске странке Златко Миладиновић подсетио је да је изградња Еколошког дома почела деведесетих година, али да до данас ова зграда није добиласвоју праву намену. Практично, како је рекао, та изградња никада није ни окончана, а у међувремену објекат је пропадао.

-Зато је добро да одредимо ко ће бринути о овој згради, о њеној намени и одржавању, рекао је одборникМиладиновић указујућии нато да су се до сада овде окупљала бројна удружења и да са том праксом треба наставити.

Митар Караџић, менаџер Града подсетио је на некадашњи проблем прокишњавања крова Еколошког дома, који је решен постављањем сибирског ариша, отпорног на температуре и до -50 степени. Ових данабиће постављени громобран, а када је реч о пројекту изградње терасе, судски поступак са извођачем радова, кочи његову  реализацију, обавестио је Караџић.

Основни циљ одлуке о поверавању Еколошког дома Центру за културу, по речима Дејана Крстића, члана Градског већа је да се капацитети овог објекта максимално искористе, кроз организацију културних догађања.-Дом ће свакако бити отворен за удружења, чије активности, преко разних пројеката, локална самоуправа и финансијски подржава, рекао јеКрстић.

За ову одлуку гласала је и Одборничка група СПС. Образложење је дала  Душанка Кукољ, која се заложила да се сада, када се зна ко треба да брине о Дому на Чачалици, што пре реше проблеми и објекат стави у функцију.

Именован директор Водовода

Одборници су за првог човека ЈКП „Водовод и канализација“ изабрали Владимира Стојимировић, а зав. д. директора КСЦ-аНенада Митића.

Захваљујући се на избору, Стојимировић јенавео основне задатке који ово предузеће очекују у наредној години.

 

ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА БОЛНИЦИ

Град Пожаревац суфинансираће пројекат Опште болнице под називом „Румунско – српска заједничка иницијатива у борби против канцера у пограничном региону“. Милан Дабић, начелник Одељења за финансије рекао је да је пожаревачка Болница добила финансијску подршку Европске уније за реализацију ИПА пројекта за унапређено дијагностификовање и лечење малигних тумора. Вредност пројекта који реализују Румунија и Србија већа је од 11 милиона 680 хиљада евра. Општа болница учествује са нешто више од 4 милиона 672 хиљаде динара, а Министарство здравља са једним милиономи 85 хиљада евра.

-Ова одлука односи се на учешће локалне самоуправе у овој и у наредне две године.У 2018. је то 350 хиљада евра, односно 42 милиона динара, у 2019. години 200 хиљада 894 евра или 24 милиона и 107 хиљада динара и у 2020. години 150 хиљада евра односно18 милиона динара. Укупна улагања Града у овај пројекат износиће 700 хиљада 894 евра, односно 84 милиона 107 хиљададинара, рекао је Дабић. Реализација пројекта започета је у августу прошле године, а крај је предвиђен за фебруар 2021. године.

У наставку седнице одлучено је да се измени одлука о оснивању Јавне установе Културно-спортски центар „Пожаревац“ и дата сагласност на Програм рада и развоја ЗУ „Апотека Пожаревац“ за наредну годину.

Највише полемике на седници, као што се и очекивало, изазвао је извештај одеветомесечномизвршењуовогодишњег буџета. Образложење је дао Бане Спасовић, градоначелник. Од 107 капиталних пројекатареализовано је 23,31 посто.

Share.

Comments are closed.

Skip to content