Сабор „Врела Хомоља“, двадесет и други по реду, одржаће се 28. и 29. јуна у Жагубици. Манифестација која окупља велики број посетилаца са Браничевског округа али и из целе Србије је туристичког, привредног, културног, гастрономског и спортског карактера.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу је недавно, по пројекту Општине Жагубица одобрило 3,5 милиона динара управо за ову манифестацију као подстицај за развој туризма. Уговор о додели средстава су у Београду потписали Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и председник Општине Жагубица Сафет Павловић. Општина Жагубица је једна од 22 општине у Србији којој су средства додељена за што боље и успешније пласирање туристичких потенцијала.

Богат садржај Сабора, кажу у Туристичкој организацији Општине, посебно се огледа у приказу и очувању нематеријалне баштине Хомоља, кроз традиционално спремање етно хране, израду предмета и сувенира старих заната, одевних предмета и народне ношње. Сајам меда и предузетништва је саставни део ове туристичке манифестације. Такође, један од садржаја који даје посебну драж манифестацији је спортски риболов, односно мушичарење на врелу Млаве,   посебно на чувену млавску пастрмку.

Share.

Comments are closed.

Skip to content