2019-05-15T09:07:22+02:00 15. маја, 2019. 09:07 |

СAБОР „ВРЕЛА ХОМОЉА“:Чувар баштине

Сабор „Врела Хомоља“, двадесет и други по реду, одржаће се 28. и 29. јуна у Жагубици. Манифестација која окупља велики број посетилаца са Браничевског округа али и из целе Србије је туристичког, привредног, културног, гастрономског и спортског карактера.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу је недавно, по пројекту Општине Жагубица одобрило 3,5 милиона динара управо за ову манифестацију као подстицај за развој туризма. Уговор о додели средстава су у Београду потписали Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и председник Општине Жагубица Сафет Павловић. Општина Жагубица је једна од 22 општине у Србији којој су средства додељена за што боље и успешније пласирање туристичких потенцијала.

Богат садржај Сабора, кажу у Туристичкој организацији Општине, посебно се огледа у приказу и очувању нематеријалне баштине Хомоља, кроз традиционално спремање етно хране, израду предмета и сувенира старих заната, одевних предмета и народне ношње. Сајам меда и предузетништва је саставни део ове туристичке манифестације. Такође, један од садржаја који даје посебну драж манифестацији је спортски риболов, односно мушичарење на врелу Млаве,   посебно на чувену млавску пастрмку.