2020-09-05T22:56:33+02:00 5. септембра, 2020. 22:55 |

Сачувана традиција витештва

Химном Републике Србије „Боже правде“ у извођењу Симфонијског оркестра „Гвардиа“ на пожаревачком Хиподрому отпочео је церемонијал овогодишњих 57. Љубичевских коњичких игара.
Потом је Раде Миловановић петоструки витез ЉКИ и тренер вишебојаца као командант параде у пратњи ађутаната Душана Јанковића и Ненада Анђелића добио дозволу од градоначелника Пожаревца Саше Павловића да поведе свечану поворку Игара, које се нажалост ове године због пандемије вируса ковида -19 одржавају без присуства публике.


Витез 56. ЉКИ Андрија Стерђевић положио је заклетву и предао витешка знамења – сабљу и плашт градоначелнику, а након тога уследило је подизање заставе Игара, којим су оне и званично отворене.

Као нераскидиви део традиције Србије и српских витезова, а под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, ове Игре стављене су пред изазов коме су морале да одговоре. Попут осталих тешких тренутака током историје и сада је, током пандемије, било важно сачувати своја обележја.

–Такмичарима и љубичевским витезовима неће бити лако да се надмећу пред празним трибинама, али је зато њихова улога ове године још и већа. Ове суботе и недеље, својим бравурама у тркама и вештинама у вишебоју, послаћете поруку да се живот наставља и да нико и ништа не може прекинути нашу традицију. Свима који су део овогодишњих Љубичевских коњичких игара поручујем да, иако неће чути аплаузе током својих такмичења, сваког тренутка осетиће дивљење и захвалност свих Пожаревљана што су помогли да се и 57. ЉКИ одрже, истакао је градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

                                                                                                                Д.Динић