2021-07-25T11:05:06+02:00 26. јула, 2021. 08:12 |

Садња јагода

Јагода је воћна врста којој одговарају климатски услови који доминирају на територији браничевског округа. Сади се током целе године. У широј пракси јагода се најчешће сади у јулу или августу, рано с јесени или пролећа. Главна разлика летње садње у односу на пролећну је што се први род добија тек наредног пролећа, а при том садница већ после 20-так дана почиње са избацивањем цветова који се морају закидати неколико пута до јесени. Јагода која се сади у јулу и августу, савременим системом гајења, у  првој години после садње даје високе приносе, који се крећу од 10000 до14000 кг/ха и више. За садњу се најчешће користе фриго саднице (живићи који су образовани у претходној вегетацији, извађени у јесен или рано у пролеће, а затим чувани у хладном складишту до момента садње). При сађењу се треба држати правила да раније посађени живићи дају веће приносе од касније посађених. Пријем је најбољи ако се живићи одмах по вађењу из матичњака или хладног складишта посаде на стално место. Потребно је извршити припрему живића; оштећене или суве листиће треба одстранити, прегледати коренов врат и централни пупољак, а уколико је коренов систем сувише дугачак треба га скратити за 1/3 дужине. Препоручује се да се тако припремљени живићи пре садње потопе у кашу направљену од свеже говеђе балеге, воде и земље у једнаким односима. Најбоље је живиће садити по облачном времену.    

Живићи посађени почетком јула дају за 75 одсто веће приносе од живића посађених крајем августа. Садња се може обављати у простим редовима, пантљикама, као и без редова. Садња у простим редовима је најпогоднија за веће површине јер омогућује примену механизације и олакшава бербу плодова. Размак садње се креће ред од реда 75-105 цм, а у реду 20-45 цм. Садња у пантљикама је погодна у условима наводњавања и када се у програму заштите од корова користе хербициди. Пантљике се састоје од два или три проста реда. Размак између пантљика креће се од 75-105 цм, а одстојање између редова у пантљици од 20-45 цм, одстојање између редова такође 20-45 цм. Сађење у лејама се примењује на мањим површинама и на окућници. Леје треба да су широке 75-105 цм.. Сађење јагоде без реда може се препоручити за услове где прети опасност од зимских мразева. Живићи се саде у простим редовима са размаком ред од реда 90-135 цм, а у реду 45-50 цм. Првих 10 дана након садње врло је важно одржавати режим влаге у земљишту и ваздуху. Наводњавањем се на тешким земљиштима дневно додаје 3-4 литра воде на један дужни метар фолије у два наврата, а на лаким песковитим 5-6 литара. 

За засаде површине од 0,1 ха до 2 ха, пољопривредници могу остварити субвенције у износу од 50 посто за набавку садног материјала или 65 одсто за подручја са отежаним условима рада, на износ без урачунатог пореза на додату вредност. Рок за слање захтева, Управи за аграрна плаћања за воћне засаде посађене у трећем кварталу, је 30. август текуће године.

Милена Зафировић,
дипл. инж. у ПССС Пожаревац