У Костолцу је  одржан 9. Рапид турнир „Бора Бека 2024“ на коме је учествовало 96 сениора и 28 кадета. Ово је, по саставу, био један од најјачих турнира организованих у Костолцу, учешће је узело 13 велемајстора, 18 интермајстора и 11 фидемајстора. На „А“ турниру играло се 9 кола, а на „Б” турниру 7 кола по швајцарском систему. 

      После поздравног говора унуке Боре Беке, Марије Јовановић и директора турнира и председника ШК „Рудар“  Бобана Максимовић, обратио се члан Градског већа за спорт ГО Костолац Рајко Пејовић а затим и велика подршка овог такмичења Андрија Јоргић, председник ШСБ. Отварању турнира присуствовао је и Саша Јевтић, администратор ШСС и председник Скупштине ШСЦС. Андрија Јоргић и Рајко Пејовић су првим потезима у партији А турнира измеђy ГМ Mikhail Bryakin и WIM Јован Срдановић и у партији Б турнира између Мие Луковић и Софије Тадић, отворили турнир.

      После 9 кола на „А” турниру прво место са 7,5 поена освојио је ГМ Милан Зајић, друго са 7 поена поделила су 6 играча, али по додатним критеријумима, освојио је ГМ Mikhail Bryakin. Tрећи је био ФМ Иван Мартић док је четврто место припало ФМ Михаило Ђокић. ГМ Синиша Дражић је био пети а одмах после њега су се ИМ Марко Ненезић и ГМ Дејан Пикула нашли на на 6. и 7. месту. На 8. месту са 6,5 поена пласирао се ГМ Данило Милановић, а последња двојица награђених, на основу пласмана су млади руски играч FM Yurii N Khodko и ИМ Никола Радовановић са освојених 6 поена. Специјалне награде су освојили ФМ Алекса Петровић, као најбољи омладинац (иначе члан Рудара), ИМ Ненад Ђокић награђен је за најбољег ветерана, Драган Стефановић је најбоље пласирани Костолчанин – аматер, Јована Срдановић проглашена је за најбоље пласирану жену а Димитрије Вулић добио је награду као најбоље пласирани кадет ШК Рудар. Медаље за друго и треће место поделио је Бобан Максимовић, председник ШК Рудар и организатор турнира, а медаљу и пехар за прво место уручила је унука Боре Беке, Mарија Јовановић.

       На кадетском турниру прво место за девојчице са 5,5 поена освојила је Софија Тадић, на другом је, са освојена 4 поена Неда Војиновић, док је трећепласирана Ива Никетић са 3 освојена поена. На турниру за дечаке победио је Давид Миловановић са 6 поена, на другом месту је Филип Младеновић са 5 поена док је трећепласирани Лука Степановић са 4,5 поена. Победник „Б” турнира је Давид Миловановић. Медаље кадетима уручио је председник ШК Рудар Бобан Максимовић. 

      Организатори овог Шаховског надигравања су костолачки Шаховски клуб „Рудар“, уз подршку Града Пожаревца, Спортског савеза Града Пожаревац, ГО Костолац и Центра за културу” Костолац као и донатора – синдиката „Термоелектране” и „Копови”,  „Аутотранспорт”, TEKO Б, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла”, књижара „Школарац”, Апотека „Беладона”, фирма DR100ić, ПДВ инжењеринг… 

Share.
Leave A Reply

Skip to content