У Параћину је одржан 17. Kaдетско-омладински фестивал Србије у шаху. У финалу су наступила 164 такмичара из три подсавеза Војводине, Београда и Централне Србије. Одржано је кадетска првенства Србије: у убрзаном шаху, у брзопотезном и стандардном шаху и у решавању шаховских проблема.  

       Победници Првенства Србије у стандардном шаху представљаће Србију на Европском првенству у Прагу и на Светском првенству у Бразилу, а прва три кадета из сваке групе биће позвани на камп репрезентације Србије. 

Турнир је отворио председник Шаховског савеза Србије Дрган Лазић док су награде уручили селектор Кадетске репрезентациеје Србије Младен Миленковић и селектор Сениорске репрезентације Србије Миодраг Перуновић. 

-Веома запажене резултате на овом фестивалу остварили су представници Браничевског округа. Софија Тадић из Пожаревца освојила је сребрну медаљу у убрзаном шаху (З12), Теи Марковић из Петровца на Млави припала је бронзана медаља у убрзаном шаху (З10), Сава Милић из Петровца, такође је освојио бронзу у убрзаном шаху (М12), Ива Марковић, Петровчанка понела је сребрно одличје у брзоплетом шаху (З10), 

Никола Ракић из Пожаревца, првак је Србије у решавању шаховских проблема (М14),  док је највећи успех остварио Матија Арсенијевић освојивши бронзану медаљу у брзоплетом шаху и титуле првака Србије у убрзаном шаху и првака Србије у стандардном шаху. Он се први пут у историји пожаревачког кадетског шаха изборио за титулу кадетског првака Србије са свих седам победа и остварио пласман на Европско првенство које ће се одржати у Чешкој, у Прагу и на Светско првенство чији ће домаћин бити Бразил. Такође, биће позван и на камп кадетске репрезентације Србије у Каратасу, сазнајемо од секретара Шаховског савеза Браничевског округа Сузане Обрадовић Арсенијевић.    

Share.
Leave A Reply

Skip to content