У великом холу Центра за културу Пожаревац у организацији Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа одржан је Дан отворених врата  дуалног образовања – Корак до практичног знања“.

Сајам дуалног образовања

Сајам је окупио различите актере у реализацији дуалног образовања који су будућим средњошколцима заједнички представили понуду дуалног образовања за школску 2023/2024. годину. Поред представника Привредне коморе Србије, Националне службе за запошљавање, Школске управе Пожаревац, средњих стручних школа, догађају су присуствовали и представници 4 компаније који имају искуства у реализацији дуалног образовања: АД ЕПС Огранак ТЕ – КО Костолац, Арива Литас, Ауто центар „Жоли“ и Пекарска индустрија „АС Браћа Станковић“. По овогодишњем конкурсу у понуди је пет профила по моделу дуалног образовања: бравар – заваривач, електричар, механичар моторних возила, пекар (трогодишњи), техничар друмског саобраћаја (четворогодишњи).

На штанду Пољопривредне школе

Од директорке РПК Браничевског и Подунавског управног округа Тамаре Ивковић  сазнајемо да је циљ организовања сајма да се млади матуранти упознају са предностима дуалног модела образовања које омогућава знање, искуство, запослење и даљи развој каријере уз подршку привреде.

Политехничка школа

Дуално образовање је модел образовања у којем ученици  стичу своје образовање  кроз теоријске часове у средњој стручној школи, али и у компанији, у реалном радном окружењу,  учењем кроз рад. Са учеником је током учења кроз рад запослени компаније, који је завршио посебну обуку – инструктор, чији је задатак да ученику пренесе знање и вештине неопходне за обављање тог посла. Ученици  током свог боравка у компанији, поред стручних знања, стичу и друге вештине – усавршавају  своје социјалне вештине, развијају  радне навике и осећај припадности колективу, као равноправни чланови  тима.

Техничка школа Костолац

Бенефити дуалног образовања су заиста бројни. Ученик има право на накнаду трошкова превоза и исхране од послодавца, као и накнаду за сваки сат проведен на учењу кроз рад у компанији. Висина накнаде и време проведено код послодавца зависи од образовног профила и разреда који ученик похађа. То практично значи да ученик током учења кроз рад стиче посебна знања и вештине, али и истовремено обезбеђује себи џепарац, што је заиста сјајна ствар. Поред материјалног обезбеђења, ученику је све време обезбеђена подршка искусних колега (инструктора) који су сигурни гарант квалитета учења. Такође, ученици имају прилику да буду део најсавременијег радног окружења и упознају се са начином рада модерних компанија.  Једна од предности дуалног образовања јесте чињеница да је то школовање за перспективна занимања, а такође постоји могућност и наставка школовања на високошколским установама. Након завршеног школовања, компанија може ученику понудити запослење, али ученик такође може наставити са вишим и високим образовањем, или пак започети самостално да обавља занимање за које се школовао.

На штанду РПК Пожаревац
Ауто центар “Жоли”
Осмаци на штандовима ЕПС-а и Ариве

                                                                                                Д.Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content