Јуче је на 41. Међународном сајму туризма у Београду, одржана Презентација туристичке понуде Општине Велико Градиште. Посетиоцима су представљене како природне, тако и културно – историјске особености и туристички потенцијали овог дела Браничевског округа. Они обухватају широк спектар различитих понуда међу којима су најпознатији Сребрно језеро и Рамска тврђава. Кроз нове садржаје базиране на рекреацији, спорту и култури, као и разноврсној регионалној понуди, Општина Велико Градиште уврстила се међу водеће туристичке дестинације у земљи.

Председник Општине Драган Милић истиче да је природа била великодушна када је Великом Градишту даривала Сребрно језеро. Осим потенцијала за квалитетан одмор, овај крај располаже бројним културним и историјским знаменитостима које сваки туриста воли да обиђе.

Драган Милић

-Сматрам да су људи из овог краја привилеговани, јер им је природа даривала реку Дунав, Пек у коме се још понегде испира злато и прелепо Сребрно језеро, које је постало позната туристичка дестинација не само у Браничевском округу и Србији, већ и у Европи. Поред бројних садржаја на Сребрном језеру, разних манифестација које се одржавају током читаве сезоне, имамо и веома богато окружење. Иако се ти објекти налазе у другим општинама, сматрам да треба да имамо обједињену туристичку понуду и на тај начин привучемо још више гостију који би се дуже времена задржали на овом простору. Па тако туристима који дођу на Сребрно језеро, препоручујемо и обилазак Рамске и Голубачке тврђаве, манастира Нимник и Тумане, Виминацијума, Љубичева, Националног парка Ђердап и Лепенског вира. Очекујемо и одговор ФК „Селта“ из шпанског града Вига са којима смо започели сарадњу и понудили им да направе један спортски центар на Сребрном језеру. Трудимо се да сваке године уведемо неке новине, па тако тренутно су у изградњи два затворена базена у склопу хотела, јер наша жеља је да што више продужимо туристичку сезону, истакао је Милић.

Директорка Туристичке организације Општине Велико Градиште Дајана Стојановић истиче да је осим промоције богате туристичке понуде Општине, сврха учешћа на овој манифестацији и упознавање посетилаца са природним и културним потенцијалима.

Дајана Стојановић

-Сребрно језеро је из године у годину све значајнија и препознатљивија туристичка дестинација у Србији. У току сезоне језеро и аква парк су пуни купача, читавом дужином шеталишта налази се велики број кафића и ресторана где људи могу да уживају у традиционалној и модерној кухињи. На самој обали Сребрног језера налази се неколико спортских терена, ватерполо терен, терен за одбојку на песку. У близини се налази и Кошаркашки камп Милоша Теодосића где долазе деца из читавог света на припреме, а оно што је добро за нас јесте да са том децом долазе и родитељи и проводе свој одмор на Сребрном језеру. Од културно – историјских споменика издваја се Рамска тврђава чија рестаурација треба да се заврши у мају ове године. Њеним завршетком добићемо прелеп и битан туристички производ који заједно са Голубачком тврђавом представља праву атракцију за туристе. Још један значајан потенцијал је богато културно – туристичко лето. Сезона званично почиње првомајским Уранак фестивалом у трајању од 4 дана, који  нам доводи неколико хиљада младих из читаве Србије. Ту су и Сајам цвећа и меда у Кусићу и Великом Градишту, 25. по реду „Царевчеви дани“ – такмичење виолиниста, Аласке вечери, манифестација са традициојом дугом 53 године, Пасуљијада, Сила Фест, који почетком септембра окупља неколико десетина страних продуцената, режисера, стручњака из области филма, туризма и екологије. Трудимо се да повећамо број посетилаца, да повећамо број ноћења како домаћих, тако и страних туриста и на основу званичних статистичких података види се да успевамо у томе и да се број гостију из године у годину повећава, казала је Дајана Стојановић.

 

Међу бројним посетиоцима штанда били су и Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа и Амарилдо Мулић, директор Националног парка Уна у Босни и Херцеговини који је прошле године посетио Сила Феста и био је импресиониран фестивалском атмосфером и Сребрним језером.

                                                                                              Tекст: Д.Динић

Фото: В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content