2021-01-10T13:11:22+01:00 10. јануара, 2021. 13:11 |

Само спортски град je здрав град

Спортски савез Града Пожаревца је у 2019. годину  ушао са бројним плановима који су били надоградња активности претходног периода усмерених на сваку спортску грану заступљену у окриљу Савеза. Спортски речено, додатни „ветар у једра“ дали су до тада остварени резултати али и два значајна признања: Мајска награда, највиша у Републици и Октобарска, највиша на територији Града.Подржавајући најуспешније, Спортски савез и Медијска кућа „Реч народа“ су годину за нама почели проглашењем најбољих појединаца и спортских екипа Браничевског округа која је имала јубиларни карактер, имајући у виду да је манифестација одржана по шездесети пут.

     – Акција „Бирамо спортисту и екипу године“ није само традиција већ и огроман подстрек да најбољи буду још бољи, да се укаже почаст спортистима, екипама и спортским радницима, награде успех и напор на теренима, а младима укаже на значај потенцијала који носе у себи. Нажалост, пандемија короне која је уздрмала свет, ову годину је ускратила за бројна спортска надметања, прекинута су првенства, одложена надметања, међу којима најпознатије и најмасовније на планети – Олимпијада у Токију, тако да ни спортисти Браничевског округа нису имали прилику да у пуној мери прикажу своја достигнућа. Зато је одлучено да се избор за најбољег спортисту у 2020. године не одржи, каже Златан Костић, председник Спортског савеза Града Пожаревца. 

 

АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ПРЕПОРУЧЕНИХ МЕРА

Златан Костић

       Стручни тим Спортског савеза прва два месеца протекле године активно је радио на реализацији планираних задатака, док су у жижи били помоћ клубовима као и спортистима који се индивидуално надмећу,  припрема значајних манифестација попут Међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“, Уличних трка „GRAND PRIX POŽAREVAC“ и бројних надметања која су сврстана у спортски календар Града за 2020. годину. 

      – Поред манифестација које су постале традиција, наш Савез у сарадњи са Спортским савезом Србије почетком марта ушао је у реализацију акције „Жене у спорту“ са циљем да се више жена физички активира, тренинзи за нежнији пол буду бесплатни и тако на врхунском нивоу побољша квалитет њиховог живота. Стицај околности био је такав да се почетак акције поклопио са увођењем ванредног стања у земљи због пандемије короне, тако да су истовремено, у циљу безбедности спортиста као и навијача заустављене све активности на територији Града Пожаревца, говори Костић.  

      Активности Спортског савеза Града Пожаревца почињу да се одвијају у оквиру препоручениих превентивних мера. Истовремено, наш саговорник, као први човек ове асоцијације, упутио је апел свим клубовима, удружењима и савезима да у оквиру могућности без кршења законске процедуре, у складу са социјалном одговорношћу појединца, пруже допринос у борби против COVIDA 19 тако што ће се посредством Спортског савеза Града пријавити за волонтирање у Црвеном крсту Србије.

Са панел дискусије

       Суочен са ванредним стањем, Спортски савез се прилагодио ситуацији у којој се налази цело друштво и поштујући мере социјалне дистанце почетком јуна одржава панел дискусију „Промене у правилницима спортских организација“.

      – Расправи  којој је претходио радни састанак у кабинету заменика градоначелника Саше Павловића, присуствовали су председник Спортскога савеза Србије Давор Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић. Учешће у дискусији узели су и представници регионалних територијалних спортских савеза, док је Штефанек том приликом инсистирао на неопходност добре међусобне комуникације и на  функционисање територијалних спортских савеза на најбољи могући начин и у складу са Законом о спорту, истиче Златан Костић. 

Сарадња са Савезом слепих

      Имајући у виду да локална самоуправа у значајној мери подржава спортске активности особа са инвалидитетом, Савез слепих и слабовидих у Пожаревцу током јуна опремљен је говорним пикадом.

     – Чланови пожаревачког Савеза слепих и слабовидих активно и успешно се баве бројним  спортским активностима, а сада имају могућност да оформе и екипу која ће се такмичити у пикаду. Овај гест само потврђује да особе са посебним потребама могу да рачунају на подршку Државе и Града, каже Костић и подсећа да је 10.јула у Пожаревцу одржано Државно шаховско првенство слепих и слабовидих у појединачној конкуренцији које је окупило такмичаре из Суботице, Београда, Крагујевца, Прокупља и Ниша.

 

Марко Јарић и З.Костић

 Златан Костић је у оквиру својих ингеренција често у друштву бројних посленика спорта међу којима су светски призната и позната имена.

        – Ваша сугестија је тачна, јер је то начин да се чује мишљење искусних, потражи савет, размене искуства, дође до нових идеја … Имајући у виду да Спортски савез Пожаревца тежи да из године у годину иде узлазном линијом активности, сваки тренутак проведен у разговору са спортским радницима, посебно онима који су оставили значајан траг у спортској историји, непроцењив је у сваком смислу, каже председник Спортског савеза Града Пожаревца. 

      

М.Јовић, М. Трнавац и З. Костић

Упркос пандемији корона вируса, спроводећи све заштитне и превентивне мере, на базену Спортског центра Пожаревац током лета приређена је школа пливања.

Наиме, у другој половини сезоне реализована је обука на којој је ову вештину савладало педесетак непливача. Део полазника који су ове године завршили први разред основне школе обучаван је бесплатно у оквиру програма „Град без непливача“.

Реч је о програму који је под покровитељством Града Пожаревца спроведен заједно са Спортским савезом града а реализован захваљујући Спортском удружењу „Делфин 012“.

 

ПОЖАРЕВАЦ ДОМАЋИН ДЕЦЕНИЈЕ

Бициклистичка трка „Кроз Србију“

     Још један у низу програма чији је део тима био Спорстки савез Града Пожаревца је Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“. Њена друга етапа успешно је завршена 2.септембра у Пожаревцу уз учешће преко сто бициклиста из 18 земаља. Уз награде учесницима, овом приликом специјално признање, урамљена жута мајица за Град Пожаревац као „Домаћина деценије“ на најстаријој трци у региону предата је градоначелнику Саши Павловићу из руку директора Трке Владимира Куваље.

Градоначелник се овом приликом захвалио својим сарадницима на свему што су учинили да Пожаревац понесе ово признање и најваио да ће убудуће сарадња између локалне самоуправе и организаотра бити на још вишем нивоу.

У даљем разговору Златан Костић нас подсећа да је у Пожаревцу 2015.године основан Омладински рукометни клуб „Млади радник“ са циљем да се граду под Чачалицом врати некадашњи рукометни сјај. Његова активност је мировала јер је финансиран само Мушки рукометни клуб. Но, Спортски савез неће дозволити да млади и талентовани спортисти не искажу своје потенцијале:  

-Захвалан сам људима који су кренули у обнову рукомета, у повратак наше деце спорту. Имаће пуну подршку нашег Спортског савеза Града и свих оних који желе да рукомету врате стару славу, каже Костић који најављује помоћ Омладинском рукометном клубу  „Млади радник“.

 

ОЖИВЕТИ И ШКОЛСКИ СПОРТ

С.Павловић и Ж. Танасковић

Пожаревац је крајем 2020. године посетио Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт Србије. Овом приликом разговарало се о увођењу нових активности у школски спорт а циљ руководства Града је оснивање школских лига у основним и средњим школама по узору на  лиге које су некада постојале.

– Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да су жеља и иницијатива повратак спортског духа прошлих времена, увођење такмичења међу школама  у фудбалу, одбојци, кошарци…а деца у школама не баве спортом само такмичарски, већ и кроз организацију других активности које ће допринети развоју школског спорта, говори Костић наглашавајући да је један од закључака да би се тиме значајно елиминисали негативни ефекти боравка младих за рачунарима и вишечасовно учешће на друштвеним мрежама.

Председник Спортског савеза Пожаревца Златан Костић на крају разговора каже да је евидентно како је Савез, упркос непредвиђеним околностима изазваним светском пандемијом короне, успео да одржи баланс у својим активностима и да усмерава  неопходну помоћ у финансијском и организационом  смислу. 

– Како наша асоцијација спада у ред друштвено одговорних организација, планове које смо начинили реализоваћемо на радост свих и наставити пут који смо трасирали, првенствено излазећи у сусрет младим генерацијама спортиста. У нади да ће пандемија која тренутно потреса свет у наступајућој 2021. години остати само у ружној успомени, стручни тим и сарадници Спортског савеза Града Пожаревца спремни су да, колико сутра, реализују и најситнији део плана рада и активности и у њих укључе све људе добре воље и позитивног духа.  Јер само спортски град може бити град здравих људи, закључује Златан Костић.  

Влада Винкић