Демократска странка је као оснивач Савеза за Србију, учествовала у креирању “Споразума са народом” који је проистекао из јасно дефинисаних захтева упућених опозицији на протестима “1 од 5 милиона”, који се већ више од два месеца одржавају широм Србије.

Један од кључних захтева грађана који протестују и једна од кључних тачака споразума, јесте бојкот седница локалних скупштина – Скупштине АП Војводине, као и Народне скуштине, због јасне намере режима да онемогући било какву парламентарну дебату, укине могућност вођења демократских дискусија и обесмисли саму суштину представничке демократије. Грађани су били јасни у свом захтеву да би даље учешће на седницама представљало давање легитимитета привиду парламентаризма у Србији у којој су те институције претворене у испоставе странке на власти.

Наши одборници, посланици и народни посланици су често били најгласнији и најхрабрији борци за демократију у скупштинама у којима су представљали грађане и најоштрији критичари власти на свим нивоима. Међутим, поставља се питање легитимитета који својим учешћем на седницама дајемо скупштинама које власт покушава да претвори у параван за урушавање институција.

Сходно томе, одборници Демократске странке у локалном парламенту, ће као и наше колеге одборници и посланици у свим представничким телима у Републици Србији, бојкотовати наредну седницу парламента заказану за среду, 6. март, као и све наредне седнице, а у складу са околностима и закључцима наведеним у “Споразуму са народом”.

Подсећамо, бојкотом седница парламента наши одборници не престају да буду представници народа, већ ће се само форма нашег будућег деловања променити. Наша одборничка група остаје отворена за све предлоге и сугестије грађана уз помоћ којих можемо да утичемо на актуелну политику локалне власти.

ГрО ДС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content