Покрет Јасно и гласно из Пожаревца приступио је Грађанском фронту, потписавши његову платформу. Аутентични локални покрети удружили су се око асоцијације Грађански фронт како би на равноправним и солидарним основама градили нову полтичку снагу која ће животне проблеме грађана моћи да заступа и на националном нивоу.

Платформа Грађанског фронта иза које је стало и нових десет покрета, позива на одбрану права на достојанствени живот захтевајући да образовање, здравство, правна сигурност, запошљавање, културна изградња, социјална заштита и јавни превоз морају безусловно бити гарантовани и доступни свима на подједнак начин. Такође, захтева спречавање даљег отуђивања и приватизације јавних ресурса и увећање јавних добара доступних сваком грађанину и свакој грађанки. Предвиђа залагање за одговорну и транспарентну јавну републичку и покрајинску управу, локалну самоуправу, јавна предузећа и установе, као и нулту толеранцију према корупцији и партијском запошљавању кроз успостављање и јачање независног и ефикасног система за борбу против корупције.

Грађански фронт залаже се за спречавање даљег запостављања мање развијених делова Србије кроз залагање за равномеран регионални разој. Текст платформе такође инсистира на успостављању медијских слобода и остваривање независности медија који ће заступати јавни интерес и извештавати у складу са њим.

Покрет „Јасно и гласно“ у тексту платформе препознаје вредности за које се и сам залаже. Визија Покрета је демонтажа конвенционалног политичког система и настанак нових форми и образаца политичког деловања – без хијерархије, централизације и лидера, уз повећање мере учешћа грађана у питањима од заједничког интереса и смањење утицаја традиционалних политичких елита.

На скупу одржаном у Центру за културну деконтаминацију, асоцијацији Грађански фронт приступили су још и Иницијатива за Пожегу, Само јако из Младеновца, Локална алтернатива Врбас, Само локално Бечеј, Грађански преокрет из Зрењанина, Локални фронт Ваљево, Грађански фронт Власотинце, Критична маса Кула, као и Без страха Апатин.

Пред Грађанским фронтом огроман је задатак изградње и ширења организације како би она представљала праву снагу на путу суштинских промена у нашем друштву. Разговори о новим фазама ширења су у току, а надамо се да ће ускоро и Нови Сад, Суботица, Сомбор, Нова Пазова, Прешево, Крагујевац и Панчево постати део групе побуњених градова у којима делује Грађански фронт, наводи се у саопштењу.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content