2020-07-23T10:50:16+02:00 23. јула, 2020. 10:50 |

Сара Миловановић

Сара Миловановић је ученица осмог разреда Основне школе „Јован Цвијић” у Костолцу. Од првог до четвртог разреда је била у издвојеном одељењу у Старом Костолцу, да би од петог до осмог похађала школу у Костолцу. Славица Матић јој је била учитељица до четвртог разреда, а одељењски старешина Сања Милошевић од петог до осмог. 

Сара је одлична ученица са примерним владањем и свим петицама од првог до осмог разреда. Носилац је Вукове дипломе, као и бројних специјалних диплома. Њена интересовања су веома разнолика, што доказује учешћем на такмичењима из различитих предмета.

Своје знање је доказала, а такмичарски дух испробала већ у трећем разреду основне. Учествовала је на Математичком такмичењу „Мислиша 2015”, а затим на школском такмичењу из математике у 6. разреду, школском такмичењу из српског језика и језичке културе у 5. разреду, општинском такмичењу из српског језика и језичке културе у 6. разреду. 

Књижевност јој је једна од омиљених области, те ће и свој успех крунисати управо резултатима из књижевности, освојивши прво место на општинском такмичењу у 7. разреду, друго место на окружном у 7. разреду, шесто место на републичком такмичењу исте године, док јој је прво место припало на општинском такмичењу у 8. разреду. 

Љубав према језицима резултирала је учешћем на школском такмичењу из енглеског језика 2020. године. Сариној природи блиска је и биологија, те ће учествовати на школским такмичењима из биологије у 5, 6. и 7. разреду, а у 5. разреду ће освојити треће место на општинском нивоу.

Креативност и таленат показала је у литерарној, рецитаторској и хорској секцији. Њен прозни састав „Игра облака, ветра и сунца” и песма „Имам слободу”, објављени су у зборнику „Сто младих талената Браничевског округа“. Похваљена је на литерарном темату организованом поводом прославе Дана школе 2019. године. Песму Мирослава Антића је рецитовала на такмичењу рецитатора у организацији Градске библиотеке у Костолцу поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права. На приредбама је певала у хору, а опробала се и као водитељ програма на Дану школе у октобру 2019. године.

Због своје саосећајности и жеље да помогне другима, савладала је основни курс Прве помоћи 2019. године и учествовала на такмичењу исте те године. Сара се води поуком „У здравом телу здрав дух“, о чему сведоче следеће активности: тренирала је гимнастику од пете године до петог разреда, а од тада тренира рукомет. Школу је представљала на такмичењима из гимнастике на општинском, окружном и републичком нивоу. Освојила је два прва места, треће место на републичком такмичењу 2014. године, друго место на републичком 2015. године и треће место.

Пошто ужива у физичким активностима, освајала је и медаље на школском кросу више пута: друго место 2012. године, треће место 2013. године, прво, друго и треће место 2014. године, треће место 2015. године и два друга места 2015. године. У седмом разреду је учествовала у бацању кугле и освојила пето место. У осмом разреду је у фудбалу освојила 2. место на општинском такмичењу. Осим физичких активности, проширила је знање тренирањем свог мозга играјући шах. Она шах тренира од малих ногу и представљала је школу на доста такмичења, а међу њима је и републичко такмичење 2016. године у Врњачкој Бањи и општинско такмичење 2018. године.

Добила је и похвалу од Техничке школе „Никола Тесла” 2015. године због успеха у шаху. Поред школских и физичких активности, налазила је време да представи школу и у другим областима: са организацијом ЈАЗАС провела је три дана током децембра 2019. године, када је дискутовала о онлајн и вршњачком насиљу. 

Због доброг познавања енглеског језика, боравила је у Аустрији 15 дана током 2019. године, представљајући школу. Овом приликом развила је своје комуникацијске вештине, упознала се са различитим активностима и дружила са децом из других држава. 

Сарина племенитост, саосећајности и дружељубивост олакшавају јој склапање бројних пријатељстава. У школи је краси марљивост, дисциплина, одговорност, поштовање ауторитета наставника. Никада јој обавезе нису падале тешко, већ им је приступала као великим животним изазовима. Свима је служила као узор и врло несебично пружала помоћ другарима када је то потребно. О томе да је омиљена међу вршњацима сведочи то да је била изабрана за председницу одељења, а такође је и активни члан Ђачког парламента и потпредседница истог.