2018-09-27T10:36:42+02:00 27. септембра, 2018. 10:36 |

САРАДЊА ЕПС-а И УНИЦЕФ-а : Сваки тренутак је важан

Сарадња „Електропривреде Србије“ и УНИЦЕФ-а успешно је настављена подршком едукацији родитеља о развоју у раном детињству. У оквиру националне кампање „Сваки тренутак је важан“, од почетка године, ЕПС и УНИЦЕФ су мајкама новорођене деце у породилиштима широм Србије поделили 35.000 комплета брошура о свим фазама раног развоја деце.Тим поводом, представници ЕПС-а и УНИЦЕФ-а посетили су породилиште Клиничко – болничког центра Звездара и разговарали с мајкама о важности подршке у првим данима родитељства.

         Прим. др Олга Станојловић, шеф одељења неонатологије, истакла је да ове брошуре представљају драгоцен и проверен едукативни материјал, посебно зато што се данашњи родитељи више ослањају на савремене изворе информација, као што је интернет, него на традиционалне облике подршке учењем од старијих генерација у породици.

           Да брошуре нису корисне само онима који су се први пут нашли у улози родитеља већ и онима са родитељским искуством, али и стручном кадру у овој области, потврдила је др Ивана Мишић, сарадница УНИЦЕФ-а.

          – Унапређење знања родитеља о овој теми највише доприноси бољем физичком и психичком развоју деце, јер они представљају дететово непосредно окружење у првим данима живота. Ове брошуре нису корисне само њима већ и стручњацима који раде с родитељима и децом – педијатрима, патронажним сестрама, васпитачима, социјалним радницима, психолозима. Захвални смо што уз подршку „Електропривреде Србије“ можемо и на овај начин да оснажимо родитеље новорођене деце и да им помогнемо да њихово дете добије најбољу основу за напредак од самог почетка, рекла је др Мишић.

Корисно за родитеље

           Брошуре о раном развоју деце односе се на период од рођења до четврте године и подељене су на десет развојних фаза. Свака од брошура покрива теме имунизације, исхране, интеракције родитеља и детета, значај учења и игре за узраст на који се односи. Обухваћени су и рани знаци упозорења да се дете не развија у складу са својим узрастом да би родитељи на време препознали евентуалне проблеме и потражили стручну помоћ у развојним саветовалиштима, која су део овог свеобухватног програма.

         – Пројекти чији је циљ подршка деци представљају приоритет у оквиру друштвено одговорног пословања „Електропривреде Србије“. Подржавамо напоре Владе Србије и УНИЦЕФ-а у оквиру програма „Развој у раном детињству“, и задовољство нам је што смо, поред подршке јачању развојних саветовалишта у три града у Србији, помогли да 35.000 породица добије драгоцене информације о развоју деце, рекла је Звездана Јовановић Поповић, директор Сектора за односе с јавношћу „Електропривреде Србије“.

          Сарадња ЕПС-а и Уницефа на пројекту „Развој у раном детињству“ почела је 2015. године и досад је у оквиру овог програма ЕПС комплетно опремио три развојна саветовалишта за децу у домовима здравља у Београду, Нишу и Крагујевцу и подржао додатну едукацију педијатара на тему раног развоја.

                                                                                                                           Р.Н