У оквиру посете представника Савеза Срба у Румунији, уприличеној поводом  успостављене културне сарадње између ове институције са једне и Града Пожаревца и  Центра за културу Пожаревац са друге стране,  у петак је делегација ученика српске школе „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару посетила истоимену школу у граду под Чачалицом.

 


 

 Пожаревачки “доситетејевци” са директорком

Драге госте, који су уједно и чланови Позоришног студија „Талија“ са којима је био и Марко Аџић управник овог театра, поздравила је директорка Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Ивана Јоксимовић, која је уз добродошлицу, најавила почетак сарадње двеју школа које носе име великана српске писане речи Доситеја Обрадовића. „Доситејевци“ из Темишвара обишли су пожаревачку школу, осетили њен дух и присуствовали сјајно осмишљеном и изведеном културно уметнички програму домаћина. Била је ово прилика да се гостима лично као и њиховој школи уруче пригодни поклони којим је доминирао слоган „Доситеј Доситеју“.

Са друге стране, млади Темишварци упознали су вршњаке да њихова школа има око 200 ученика који наставу похађају на српском језику у једној смени. Реч је о обарзовној институцији која  има 12 разреда са припремним предшколским програмом, односно, да су у питању Основна школа и четвороразредна Гимназија.

 

                                                      Сегмент из представе “Капетан Џон Пиплфокс”

Сутрадан су  ученици Школе „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, овај пут као чланови Позоришног студија „Талија“ на Великој сцени Центра за културу  извели позоришну представу “Капетан Џон Пиплфокс”, која је сјајно прихваћена не само од њихових вршњака из пожаревачке школе „Доситеј Обрадовић“, већ и великог броја заинтересованих суграђана. Потом је  приказан филм о раду Савеза Срба у Румунији, док је крај сусрета Темишвараца и Пожаревљана био увеличан заједничким разгледањем изложбе буквара штампаних у Румунији, постављеној у Холу Центра за културу Пожаревац.

                                             Део изложбене поставке у холу Центра за културу

Вреди поменути да су гости из Румуније, током два дана посете (22. и 23.март) имали прилику да обиђу Археолошко налазиште „Виминацијум“, Авантура парк, Хиподром, Народни музеј и Галерију Милене Павловић Барили.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content