Градска власт је, према речима заменика градоначелника Пожаревца Саше Павловића подједнако размишљала о Пожаревцу, Костолцу и селима, са циљем унапређења квалитета живота у свим сферама и на целој територији града:

– Приликом доласка на власт, пре четири године, имали смо конкретан и озбиљан програм за све области и целокупно функционисање свих сфера живота у граду. Све нам је било битно и тако смо и радили, јер је то интерес грађана, каже Павловић.

Наглашава плански и систематичан рад, за што је најпре морала да се донесе Стратегија одрживог развоја града Пожаревца:

– Нисмо затекли стратегију, па смо одмах приступили изради за период од 2017. до 2022. године, јер је то најважнији документ и у себи садржи Локални акциони план, са конкретном динамиком активности, по ставкама, у свим областима. То је био основ за све даље активности.

„Подизање комуналне, путне, водоводне, топлификационе, канализационе, спортске, културне инфраструктуре, улагања у просвету, здравство, туризам, привреду, изједначавање услова живота у селу и граду, сарадња са свим републичким институцијама, поштовање успеха појединца и брендирање личности по којима је наш град препознатљив и остало били су и биће једина наша мисија. Направљена је добра база, а уверен сам да ће надоградња бити још квалитетнија“, истиче Саша Павловић.

КОМУНАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

Комунална инфраструктура директно утиче на услове живота грађана тако да је на њену изградњу стављен посебан акценат.

– Када је путна мрежа у питању, настојимо да најпре уредимо улазне правце у град и најтранзитније саобраћајнице и изградимо кружне токове где је то потребно. Такође, став је, за разлику од неких ранијих времена, да када се ради реконструкција неке улице, најпре заменимо комплетну инфраструктуру, па онда асфалтирамо улицу, да не би долазили у сутуацију, као што је то био случај пре десетак година, да се новоасфалтиране улице поново разбијају како би се замениле неке цеви. На пример, у ове улице спадају Косте Абрашевића, Кнез Милошев венац, Моше Пијаде, Јована Шербановића, ПП одреда, Синђелићева, Шумадијска, део тротоара у Чеде Васовића, а припремљени су пројекти за Ратарску, Моравску, Боже Димитријевића… Након сређивања ове улице изгледају као да су поново изграђене, а не реконструисане. Упоредо настојимо да радимо и мање улице у месним заједницама. Када су у питању улице које нису асфалтиране, њиховом комплетном сређивању приступа се такође тек када се заврши комплетна инфраструктура и на тај начин сређен је велики број улица, нарочито у ободним деловима Пожаревца и Костолца, као и по селима“, наглашава Павловић, указујући на неке од резултата у претходне четири године. Асфалтирано је 82 километра у Пожаревцу, Костолцу и селима. Насуто је 103 километара путева тамо где нема комплетне инфраструктуре.

– Кроз изградњу комуналне инфраструктуре настојали смо да остваримо још један циљ који смо зацртали – да што више побољшамо услове живота на селу, односно да их приближимо градским. Поред асфалтирања и ширења остале инфраструктуре, једна од првих одлука била је да се престане са индивидуалним плаћањем рачуна за уличну расвету у селима, већ је ту обавезу пре три године преузео град.

– Осветљени су Љубичевска петља и улаз у град, на што се чекало двадесет и више година, наглашава Павловић, указујући потом на урађено по питању топлификације, водоводне и канализационе мреже:

– Ширење топлификационе, водоводне и канализационе мреже такође се ради плански, са циљем стварања бољих услова живота грађана и заштите животне средине. Изграђено је 60 километара топлификационе мреже, што је дужина којом се ретко који градови могу похвалити. То је довело до тога да је угашено скоро 2.000 индивидуалних ложишта, односно да исти толики број породица ужива у свим предностима одличног и једног од најјефтинијих даљинских грејања у Србији. Стигли смо готово до краја физичких могућности ширења топлификације, тако да је наредни капитални пројекат који смо припремили  изградња препумпне станице између Ћириковца и Пожаревца, за коју имамо израђен пројекат и грађевинску дозволу. Када се она изгради, имаћемо већу стабилност система грејања, снагу и потенцијале за ширење мреже и до виших зона у граду. Заиста сам поносан што је топлификациона мрежа ушла у све градске месне заједнице. Радило се и у Ђириковцу, у ГО Костолац је завршена топлификација Петке, у Колишту и Дидином селу је при крају, а ради се и реконструкција у Селу Костолац.

У капиталне пројекте спада и ширење кишне канализације:

– Изградња Јужног колектора приводи се крају и већ имамо резултат, у виду тога да се град не плави после обилнијих киша, што је раније био случај. А о напорима на уређењу старог корита реке Млаве, који је правио немерљиву штету, уверен сам да је тај проблем далеко иза нас. Када се заврши изградња и Северног колектора и у Пожаревцу ћемо имати ситуацију да киша опере град, уместо да га испрља. Фекална и кишна канализација су урађене у дужини од 67 километара.

Један од кључних пројеката, када је заштита животне средине у питању је изградња  постројења за прераду отпадних вода, који је у фази завршетка израде пројектне документације.

Реконструисано је и 10 километара водоводне мреже, односно, у тој дужини су замењене азбестне цеви. У Костолцу се завршава пројекат изградње нове фабрике воде, јер је тамо старији систем. Што се тиче села, замисао је да се пронађе најпрактичније решење кроз микроизворишта.

– Депоновање смећа је проблем овог града последњих 20 година. Сви знамо да је капацитет постојеће депоније на самом крају и да је то један од највећих проблема са којим се овај град суочава. Да би га решио, Пожаревац је приступио изградњи трансфер станице са рециклажним центром, која се приводи крају, односно, остало је још да се   изграде прикључне саобраћајнице. Када трансфер станица почне да ради, моћи ћемо да организујемо изношење смећа по селима и да коначно, више немамо проблем са дивљим депонијама по селима. Одлуком Владе РС, Пожаревац је трансфер центар за наш град, Велико Градиште и Голубац. У трансфер станици смеће ће се рециклирати и само онај мали део који се не може прерадити возиће се у Лапово, које је већ поменутом Одлуком Владе одређено као место за депоновање смећа за наш регион, објашњава

У комунална питања којима се сваки град бави улазе и јавни превоз и расвета, за шта је донета одлука да се уђе у јавно – приватно партнерство.

– По питању јавне расвете, улазимо у пројекат јавно – приватног партнерства, који предвиђа да се јавна расвета замени лед светиљкама. Биће уведен и систем „Смарт ситија“, а укупан пројекат чека одобрење републичке Комисије за јавно – приватно партнерство. То ће омогућити нове сервисе попут детекције слободних паркинг места, бројања људи на туристичким локацијама, сагледавање густине саобраћаја и сличне функције, које путем апликације грађанима и посетиоцима могу олакшати сналажење у граду.

РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ

Локалном економском развоју је у протеклом периоду посвећена посебна пажња, с циљем унапређења услова за развој привреде и отварање нових радних места. Из тог разлога, по први пут је уведен програм подстицаја за привреду, завршава се изградња Нове индустријске зоне, и купљен је комплекс Шећеране. Потребе инвеститора које би довеле до запошљавања Пожаревљана су постале највећи приоритет и то је дало прве резултате: отворен је  „Stop shop“, аустријске компаније  „Immofinanz“ на простору бивше Аривине станице, у којем је тренутно 180 запослених. Недавно је завршена друга фаза изградње,  отворен је „Lidl“, у којем ради 30 радника.

– Што се отварања нових производних погона тиче, испоставило се да је куповина некадашње шећеране одличан потез, јер смо тиме добили 22 хектара земљишта и пословни простор са комуналном инфраструктуром. Потом је кинеско – белгијска компанија која се бави рециклажом пластике закупила део тог простора и тренутно  запошљава око 100 радника, са тенденцијом повећања запослених. Реч је о типичном браунфилду, што је прво што иностране компаније траже, каже Павловић, и додаје:

 – Када је реч о гринфилд инвестицијама, ту је нова индустријска зона и уговор са компанијом „Bambi success“, која ће покренути фабрику кафе и запослити 22 радника. Та инвестиција је показатељ мера које спроводе Влада и председник Републике Србије Александар Вучић, које и ми пратимо. Град је поклонио земљиште, али уз одређене услове које инвеститор мора да испоштује у виду новог запошљавања.

Једна од инвестиција о којој се мало зна, а подједнако је битна, је отварање фабрике пекарских и кондиторских производа у улици 27. априла, компаније „AWLL  Comunications“. Очекује се да проради за 2 до 3 месеца и запосли 50 људи, а касније око 120. У питању је инвеститор из Србије.

– Приоритет су и потребе локалних привредника због којих смо донели поменути програм подстицаја којима се малим предузетницима жели помоћи да отворе погоне или прошире капацитете, уз обавезу да запосле одређен број људи, каже Павловић, и наглашава да град велики значај придаје и пољопривреди кроз субвенционисање, тако да су ти износи у претходном периоду повећавани:

– Некада је новац у аграрном фонду остајао неутрошен, а сада крајем сваке године закључимо више од 200 уговора са пољопривредницима. Радили смо доста на промоцији програма, тако да је убрзо постојећи фонд постао недовољан. Пратећи потребе пољопривредника, та средства смо увећавали. Из свих тих разлога Пожаревац је међу малобројним носиоцима престижног Сертификата за повољно пословно окружење, добијеног од НАЛЕД-а, након испуњења бројних критеријума.

ЗДРАВСТВО

Брига о здрављу становништва је основни задатак сваке власти. Град Пожаревац, иако више нема надлежности над здравственим установама, настојао је да помогне колико год је могао.

– Мислим да је резултат свих тих напора и добра организација током недавне пандемије вируса ковид 19, где смо тешком изазову изашли спремни у сусрет. И ову прилику користим да се захвалим медицинском и немедицинском особљу које је ушло у борбу против те пошасти. Дом здравља Пожаревац смо у протеклом периоду помагали кроз субвенције за запошљавање нових доктора и набавку опреме. Преко републичке Канцеларије за управљање јавним улагањима, очекује се израда пројекта реконструкције комплетног Дома здравља, који је ушао у њихов план инвестиција, каже Саша Павловић, указујући и на подршку пожаревачкој Општој болници:

– Битан пројекат је реконструкција комплетног старог дела болнице. Пројекат је у изради, град је издвојио 42 милиона динара, а тај се објекат такође нашао у плану инвестиција републичке Канцеларије за управљање јавним улагањима. Предвиђена је потпуна реконструкција болнице споља, изнутра, инфраструктуре, а пројекат води град. Када се буде завршио болница ће имати много боље услове за лечење. Иначе, Град је био суфинансијер и у уређењу нове зграде болнице, која је део ИПА пројекта. Целокупан пројекат вредан је 4 милиона евра, а учешће града је 700.000 евра, што је био услов за покретање целокупне приче.

ОБРАЗОВАЊЕ И СПОРТ

– Једно од обећања које смо дали пре четири године била су улагања у школске објекте, што смо и чинили уложивши 320 милиона динара. По том питању се морамо захвалити републичкој Канцеларији за управљање јавним улагањима, која је финансијски помогла реконструкцију ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу и издвојеног одељења ОШ „Вук Караџић“ у Забели. Поред тога подједнако смо у свакој образовној јединици подизали услове за квалитетнији рад ученика и професора, каже Павловић, и наставља:

– Будући пројекат који ће Канцеларија подржати је реконструкција и доградња још једног спрата ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу. Чекамо сагласност, па следе јавне набавке и реализација. Реконструисани су и други објекти, у свакој школи се радило са циљем унапређења квалитета наставе и укупних услова рада.

– Циљ нам је да свако дете има могућност да иде у вртић и тој проблем решавамо кроз јавно приватно партнерство преко кога се под истим условима може ићи у приватни или градски вртић, и са истим нивоом услуге, јер град субвенционише 80 посто трошкова у приватним вртићима. На овај начин подстичемо и отварање нових радних места.

– Спорт нам је такође врло битна ставка, јер је то фокус на омладини, на деци и њиховом здравијем животу и животним изборима. Зато смо реконструисали игралишта и правили нова, са посебним акцентом у сеоским срединама. Реконструисане су спортска хала у Пожаревцу и Костолцу, што ће бити настављено и надаље. Поред улагања у спорску инфраструктуру, повећан је ниво финансирања спортских клубова и организација са 75 на 94 милиона динара.

КУЛТУРА И ТУРИЗАМ

– Радило се на унапређењу туристичке понуде, нашег културног наслеђа. Системски смо променили организацију манифестација. Љубичевске коњичке игре, као наш највећи манифестациони бренд, подигнуте су на далеко виши ниво. Стављене су под покровитељство председника Републике Србије, увећан је наградни фонд, појачан спонзорски пул, унапређене су пратеће манифестације, озбиљније се приступило маркетингу, све скупа много раније од очекиваног, је дало резултате. У два наврата додељена нам је најпрестижнија награда „Туристички цвет“, а такође и број учесника из иностранства је многоструко увећан. Вратили смо ЉКИ на место где припада, о њима се прича широм Србије и у региону, истиче Павловић, и додаје:

– Настојали смо да улажемо у објекте културе. Центар за културу Пожаревац је уређиван кроз радове на објекту и набавку опреме. Да не заборавимо 300 година Пожаревачког мира, Споменик је поново реконструисан. Уређена је Ергела „Љубичево“, понос нашег града, у коју смо само у једној години уложили 74 милиона динара. И по том питању је неизбежно захвалити се председнику Републике и Министартсву спорта на помоћи у реконструкцији, од поплочавања стаза, сређивања штала, мањежа, који ретко ко има, потом, јавне расвете и слично. Од места које се избегавало у најширем луку, направљена је оаза која привлачи не само наше суграђане већ и посетиоце из целе Србије. И Хиподром је добио нов изглед, и због тога нас са правом сврставају у једну од престоница Коњичког спорта. Такође, посебан фокус ставили смо на промоцији знаменитих личности чије се име везује за наш град. И Миливоје и Живка, Слоба Стојановић имају своје место у културној понуди Пожаревца. О Галерији Милене Павловић Барили, за коју постоје озбиљни планови, не треба трошити превише речи. Приводи се крају израда пројекта доградње новог дела Галерије и намера је да се аплицира и за републичка средства.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content