2019-10-06T09:29:30+02:00 6. октобра, 2019. 09:29 |

Саша Плећевић – Dr Feelgood: Породица даје снагу и подршку

Свакако да је мали број наших суграђана који није чуо за доктора Филгуда и бар једном погледао телевизијску емисију „Здраво дете“ уз помоћ које најмађи могу видети и научити много тога о здравом начину живота, правилној исхрани, спорту, а све из њиховог, дечијег угла. Иза псеудонима аутора и водитеља ове емисије Dr Feelgoodа, што се може превести као доктор доброг осећаја, и јесте прави доктор – Саша Плећевић, доктор спортске медицине, фитнес тренер и нутрициониста,  рођени Пожаревљанин који је највећи део професионалних активности посветио едукацији нације у правцу здравог живота.

– Надимак Dr Feelgood наденуо ми је пријатељ Иван Станковић, који је својевремно тренирао код мене и стекао сјајне животне навике. Увидевши колико значи све оно што је научио, једог дана је дошао и рекао: „Ти си од данас за мене Dr Feelgood, јер се по сваком тренингу, али и током читавог дана  заиста осећам веома добро!“, говори Саша Плећевић приликом нашег сусрета.

Саша је са сестром Снежаном одрастао у породици мајке Лепосаве, домаћице  и оца Славка електричара по струци. То су били пажљиви родитељи пуни бриге и разумевања за сопствену децу којој су посветили сваки слободан тренутак, а пожртвованошћу и хуманошћу усмерили их на прави пут.

– Дане детињства провео сам у насељу које се својевремено звало Расадник а данас овај део Пожаревца знају као Бусије. Било је ту мало кућа а много њива, кукурузишта и воћњака у којима сам се са другарима играо и проводио дане детињства. Ми смо тај део звали џунгла а те незаборавне дане могу упоредити са авантурама Тома Сојера. Није било разлике међу нама – сви смо били једнаки и те године се не могу заменити ничим. Радо се сећам Мирка, Срђана, Буде, Денија … када на једној пољани правимо фудбалски терен на коме смо се надметали ми из горњег и клинци из доњег дела насеља који је припадао Лучичком путу. То је уједно и мој улаз у спорт којим почињем активно да се бавим поласком у школу.

Наш саговорник похађао је Основну школу „Доситеј Обрадовић“ пешачећи до ње неколико километара, јер у то време ближе школе није било и радо се сети учитељице Милице Милић, као и наставника Бранка Седлића од кога је учио прве кораке одбојке. Нешто доцније  Саша тренира фудбал у „Металцу“ код чувеног Партизанчета, у „Младом раднику“ уз наставника Вјештицу а потом улази у воде кошарке и у тим „Дунавца“ у коме једно време брани боје Пожаревца.

– По основној школи уписујем средњу Медицинску, као и моја сестра Снежана која је данас лекар, специјалиста хигијене у Заводу за јавно здравље у Пожаревцу, и није случајно што смо се одлучили за медицину. Наиме,  наша мајка Лепосава била је крхког здравља, болешљива, што је нас као личности на почетку животног пута снажно усмерило ка овом хуманом послу,прича Плећевић.

Наш саговорник уписује и успешно дипломира на Медицинском факултету и у то време не престаје да се бави спортом и активно игра кошарку. Неколико година по стицању дипломе ради у нишкој служби хитне помоћи а по доласку у Београд на Војно медицинској академији специјализира анестезиологију са реаниматологијом.

– У време проведено на пословима у хитној помоћи и интензивној нези ВМА, увидео сам да људи веома мало воде рачуна о физичком здрављу и колико спорт значи у животу сваког од нас. То ме је навело да се активно укључим у област очувања здравља из угла спорта.  Потоњим одласком у Америку у којој сам живео и радио једно време, активирам се у области фитнеса, а по повратку у Србију 2005. године завршавам и Спортску академију чиме званично улазим у област којом се и данас бавим. Докторирао сам спортску медицину код професора доктора Владе Јаковљевића а завршио сам и специјалистичку школу традиционалне кинеске медицине, а моја животна мисија је да људима помогнем у очувању и унапређењу сопственог здравља.

Управо из ове мисије, проистекла је популарна телевизијска емисија коју Плећевић, односно доктор Feelgood реализује. Реч је о емисији „Здраво дете“ кроз коју се деца у најранијем добу едукују како да се на правилан начин хране, баве спортом, имају одређене активности које ће им омогућити да живе здраво, а сутрадан својим потомцима пренесу ову мисију.

Захтевно ангажовање на овом сегменту, недавно је поново вратило Сашу Плећевића у родни Пожаревац:

– План ми је да мисију спорта и здравог живота деце пренесем и у свој град. Ових дана то чиним са кумом Бебом Милојковић отварајући спортски вртић „Здраво дете“  чије име говори како ће овај објекат функционисати. Моја идеја је да у граду отворим и мали затворени базен са школом пливања и пратећим активностима.

Како протиче један ваш дан?

– Устајем око 6 сати, истрчим неколико километара, потом мало вежбам, доручкујем па водим кћер Тару и сина Андреја у школу. Стицајем околности и због обавеза, као породица не можемо скупа да ручамо, али је ту заједничка вечера током које разменимо дневна искуства, што свака здрава породица мора имати као сиже радног дана. Супруга Тамара, дипломирани правник и ја се максимално трудимо да посветимо сопствено време деци и будемо што више са њима док одрастају, јер детињство је једно и треба га проживели на најбољи могући начин. Чврсто стојим иза става да је кућно васпитање изнад свега и никакав спољни утицај не може уништити заједништво једне здраве породице у оквиру које се даје међусобна снага и подршка.  

Влада Винкић

Фото: Кућна архива Саше Плећевића