2019-12-29T11:48:54+01:00 29. децембра, 2019. 11:48 |

Саша Ваљаревић, градски менаџер: Капитална улагања обележила годину за нама

-На територији града Пожаревца, током 2019. године, радило се на изградњи нове и одржавању постојеће инфраструктуре, уређењу јавних површина, решавању питања заштите и очувања животне средине. Првобитним буџетом за реализацију капиталних  инвестиција планирано је 2,9 милијарди динара, међутим уштедама које су настале спровођењем јавних набавки и ребалансом 2, издвојено је додатних 200 милиона за ове намене, сазнајемо од градског менаџера Саше Ваљаревића.

У овој пословној години за решавање питања водоснабдевања Град је издвојио 401 милион динара, управљање комуналним отпадом 200 милиона и топлифицирање 450 милиона, што је, када се сабере, више од милијарду динара.

 

 ПОТПУНА РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦА

-Од капиталних инвестиција у овој години завршена је комплетна реконструкција Улице Моше Пијаде са кружним током чија је вредност 40 милиона динара. Требало је у континуитету наставити радове у Улици Пожаревачки партизански одред, међутим јавна набавка је успешно спроведена тек у септембру, пошто су ребалансом 1 опредељена додатна средстава која су недостајала за почетак реализације. Вредност ове инвестиције која се спроводи у две фазе износи 107 милиона динара. У току је асфалтирање деонице од Улице Цане Бабовић до Улице Шесте личке дивизије. Друга фаза од Шесте личке до Улице Моше Пијаде, односно Аутобуске станице настaвиће се када то временски услови буду дозволили, највероватније на пролеће. Трећа фаза чија је вредност више од 120 милиона динара подразумева реконструкцију од вртића „Душко Радовић“ до заобилазнице и она је у плану на јесен наредне године, истиче Ваљаревић.

Више од 120 милиона динара уложено је у потпуну реконструкцију Синђелићеве улице, где је замењена комплетна комунална инфраструктура. Поред топловодне мреже, изграђена је  нова водоводна мрежа са прикључцима, кишна канализација, подземна електро инсталација и нова расвета. Завршено је асфалтирање улице и у току су завршни радови на поплочавању тротоара.

 Окончани су и радови на реконструкцији десне стране тротоара и паркинг простора, са потпуно новом лед расветом у Улици Чеде Васовића чија је вредност 30 милиона динара. У насељу Ђура Јакшић постављен је и дечији мобилијар који ће у наредном периоду бити допуњен новим садржајима. Захваљујући донацијама Министарства финансија и Министарства омладине и спорта постављена су и два мобилијара са пратећим садржајима и подлогама од тартана у Улици Кнез Милошев венац преко пута Аутобуске станице и Книћаниновој улици код Медицине рада. Такође, Град Пожаревац је из сопствених средстава финансирао изградњу мобилијара испред просторија Месне заједнице Васа Пелагић и у дворишту вртића „Мајски цвет“ у Костолцу.

Преко Канцеларије за управљање јавним улагањима обезбеђена су средства за реализацију три пројекта. Први пројекат чија је вредност 280  милиона динара односи се на комплетну реконструкцију и надоградњу једног спрата у Основној школи „Доситеј Обрадовић“. Канцеларија је одобрила пројекат, с тим што је потребно извршити одређене измене и допуне и након тога почеће реализација.

 За идејни пројекат реконструкције старе болнице, укупне вредности 3 милијарде динара, Град је такође аплицирао код Канцеларије за управљање јавним улагањима. Ових дана комисија је завршила пројектни задатак који је предуслов за расписивање јавне набавке за избор пројектантске куће. Из градског буџета за израду пројекта издвојено је 55 милиона динара. Трећи пројекат који ће се финансирати из средстава Канцеларије за управљање јавним улагањима тиче се реконструкције Дома здравља и Медицине рада и почетком 2020. године биће расписан нов тендер за избор пројектантске куће за израду овог пројекта.

ПРОЈЕКТИ У ВОДОСНАБДЕВАЊУ

Када говоримо о решавању проблема водоснабдевања, у протеклом периоду Град је преко Буџетског фонда за заштиту животне средине финансирао пројекат изградње фабрике воде у Костолцу за водоизвориште „Ловац“.

– Тај пројекат је завршен и добио је све потребне сагласности од државне ревизије, тако да у наредној години можемо конкурисати код Канцеларије за управљање јавним улагањима за изградњу фабрике воде у Костолцу. У циљу смањења губитака у мрежи, ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац урадило је пројекте реконструкције за 12 улица у Пожаревцу и Костолцу. Коначно улазимо у реализацију реконструкције и стављање у функцију мини фабрике воде од 50 секундних литара на водоизворишту „Меминац“. За реализацију та два пројекта Канцеларија ће издвојити око 240 милиона динара и после тога, уколико будемо свели губитке на мрежи на 30 одсто, можемо аплицирати за изградњу фабрике воде на водоизворишту „Кључ“ у вредности од око 8,5 милиона евра, каже Ваљаревић и додаје:

-У наредном периоду највероватније ће бити потписан уговор са Општином Велико Градиште која поседује савремену фабрику воде у Острову, одакле се могу снабдевати и поједина стишка села. Циљ је да се после израде пројеката изградње примарне и секундарне мреже, са овог изворишта доведе здрава пијаћа вода до пожаревачких насеља Берање, Касидол, Баре, Набрђе, Трњане и Братинац.

СТИГАО НА РЕД И ЗАТВОРЕНИ БАЗЕН

 Што се тиче управљања комуналним отпадом, Град Пожаревац је издвојио 200 милиона динара за изградњу рециклажног центра и трансфер станице и реализација тог пројекта се налази у завршној фази. После инсталирања опреме, почетком наредне године биће урађени прикључци за воду и струју и прилазни пут до обилазнице. У плану је да рециклажни центар поред територије града Пожаревца у наредном периоду обухвати и општине Велико Градиште и Голубац.

Преко 450 милиона динара у овој години уложено је у ширење топлификационе мреже, а пројекти у овој области реализовани су на нивоу од 80 одсто. Са таквим темпом наставићемо и у 2020. години, јер нам је приоритет заштита животне средине и стварање квалитетног амбијента за живот грађана, казао је Саша Ваљаревић.

Ваљаревић је најавио, до краја 2019, објављивање јавне набавке за избор пројектантске куће за израду пројекта затвореног базена на локацији код Спортског центра. Овај пројекат је вредан око 2 милиона евра, а Град ће за средства аплицирати код Министарства омладине и спорта и Канцеларије за управљање јавним улагањима.

                                                                                                                      Д. Динић