2019-01-20T18:23:49+01:00 20. јануара, 2019. 18:23 |

САВЕТ ВЛАШКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ СРБИЈЕ; Председник ИО Радиша Драгојевић

У Бору је одржана друга седница Националног савета влашке националне мањине у Србији, којом је председавао нови председник Новица Јаношевић. Међу тачкама дневног реда издвајамо избор председника Извршног одбора Савета, који ће у наредном периоду предводити Радиша Драгојевић.

На почетку заседања, Јаношевић је саопштио да је код надлежних државних органа регистрован Статут Савета и сва друга неопходна акта, и да је завршен упис у Регистар председника националних мањина Србије. Указао је и на то да је Национални савет Влаха учествовао на Сајму националних мањина у Београду, да су остварени непосредни контакти са свим општинама у којима живе Власи, као и да је са тим локалним самоуправама договорена сарадња за будући период.

Јаношевић: Изазов и одговорност

Председник Савета Новица Јаношевић је током овог заседања говорио о значају Националног савета. Истакао је да Национални савет мора да оправда поверење које је добио на претходним изборима и указао на то да је у свом ранијем професионалном ангажовању обављао више изузетно значајних функција, али да је садашња, која предвиђа вођење високог државног представничког тела, због своје изузетне комплексности, представља велики изазов и огромну одговорност.

Потом је уследио избор првог човека Извршног одбора Савета. Ту функцију преузео је досадашњи председник Савета, Радиша Драгојевић из Петровца на Млави.

Одлучено је и о председницима, заменицима председника и члановима четири одбора, и то за културу, информисање, образовање и службену употребу језика и писма. Одбор за културу предводиће Милан Станковић из Зајечара, са замеником Данијелом Чорболоковићем из Бора. За председника Одбора за образовање изабран је Милетић Михајловић из Петровца на Млави, а за заменицу Розица Драгојловић из Кучева. Одбором за обавештавање председаваће Милош Петровић из Кучева, уз заменика Новицу Лападатовића из Зајечара. За председника Одбора за службену употребу језика и писма изабран је Андрија Савић из Бољевца, а за његову заменицу Јадранка Грбиновић из Петровца на Млави.

На седници је усаглашено и формирање два привремена радна тела: Радног тела за сарадњу са дијаспором и Радног тела за економски развој.

Иначе, осим чланова Савета седници је присуствовао и градоначелник Бора Александар Миликић, који је свима пожелео добродошлицу, честитао Јаношевићу избор на место председника Националног савета Влаха, и указао на важност мултиетничности у средини као што је град Бор.

Р. Н.