Савез слепих Пожаревац је међуопштинска организација формирана 1953. године и покрива свих осам општина Браничевског округа. Она је настала након великих напора слепих људи који су се у то време удружили ради решавања својих потреба. Током 65 година рада организација је у потпуности оправдала своје постојање јер према евиденцији 124 слепе особе са овог подручја су школоване, запослене и стекле пензију.

Један од најбитнијих задатака Савеза јесте да се на време открију слепа лица, да се учлане и омогући им се адекватно школовање, друштвене,  културне и спортске активности у зависности од афинитета, затим набавка помагала, остваривање права на пензију и предвиђене додатке,  каже Божидар Бојковић, председник Савеза слепих Пожаревац.

Бојковић напомиње да је веома битно да се такозваном раном интервенцијом слепа лица још у дечјем узрасту учлане у Савез, како би се усмерили на праве ствари када су у питању школовање и рехабилитација.

Божидар Бојковић

-Великим искуством успевамо да на најбољи начин организујемо садржајан и богат друштвени, културни и забавни живот, спортска такмичења… Имамо бројне секције за домаћу радиност, обуку на компјутерима, Брајевом писму, а међу нашим члановима којих тренутно има 395, бројни су ствараоци попут Тихомира Петровића из Кучева, који је троструки првак Србије у изради предмета од природних материјала које је излагао у Скупштини Србије, НБС и Палати Србије.  Преко централне библиотеке у Београду наши чланови редовно добијају звучне књиге и часописе за едукацију, а у нашим просторијама организујемо читав низ радионица и курсева на којима људи могу да науче да раде одређене послове, истиче Бојковић. Слепи и слабовиди су се раније углавном бавили мање плаћеним пословима док је данас све више особа међу слепима са факултетским дипломама.

            Као резултат вишегодишњег успешног рада Међуопштинска организација Пожаревац је прошле године завредела признање „Филип Вишњић“ које додељује Савез слепих Србије.

            -Вредним радом и упорношћу успели смо да се наметнемо као прави борци за права слепих и слабовидих лица и то признање нам је дало заиста велику вољу.  Као председник сам поносан што смо успели да у изузетно јакој конкуренцији будемо најуспешнија организација слепих.

                             КУГЛАШИ – ОСМОСТРУКИ ПРВАЦИ СРБИЈЕ

            Чланови Савеза слепих и слабовидих активно се баве спортом. Поред тога што Пожаревац нема терен за куглање, пожаревачка екипа је осмоструки првак Србије у куглању. Такође, организација има такмичаре у голдбалу – игри помоћу звучне лопте, шахисте који учествују на многобројним међународним турнирима, планинаре… Сваке године се организују бројни излети, обиласци храма Светог Саве, Војног музеја, сродних организација.

Проблеми који тиште слепе и слабовиде јесу велики, али нису нерешиви. Најчешће настају услед дискриминације и недовољног степена социјалне свести код грађана, а потребно је само мало више пажње и поштовања које ови људи заслужују. Врло битан проблем јесте и запошљавање слепих и слабовидих лица. У Савезу се налази мали салон за масажу који ради само 4 месеца док трају јавни радови и потребно је изнаћи одрживо решење за његов рад током читаве сезоне  и евентуалне субвенције за отварање приватних салона.

Детаљ са једне од манифестација Савеза слепих

Седиште Међуопштинске организације налази се у Улици Драже Марковића 17 и тренутно се врши реконструкција целокупног објекта. Пре три године замењен је кров, а сада се ради адаптација просторија, замена столарије и израда фасаде.

Пре неколико година адаптирали смо поткровље и добили додатних 60 квадрата, у сутурену се налази друштвени клуб за свакодневно окупљање чланова, а овом реконструкцијом добићемо функционалнији и приступачнији простор за наше активности. Реконструкција у вредности од 1,2 милиона динара финансирана је средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и надамо се да ће недостајућа средства од 250 хиљада динара донирати Град. Очекујемо да радови буду завршени до 1. маја, закључио је Божидар Бојковић.

                                                                                                                                                   Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content