Свечаном академијом ученици и наставници Основне школе „Десанка Максимовић“ заједно са својим гостима, секретаром Скупштине Града Пожаревца Анђелком Оташевић, представницима Цркве, Војске, Школског одбора, Савета родитеља, јавних и приватних предузећа, пријатеља школе, обележили су Савиндан.

Резање славског колача обавио је протојереј Предраг Радаковић, а беседу о Светом Сави казивао је директор школе Златан Радовановић. Он је подсетио да већ осам векова Српска православна црква светкује спомен на свог првог архиепископа, трећег сина родоначелника династије Немањић великог жупана Стефана, Растка, у монаштву Саве, док га школе, због његове просветитељске улоге, као свог патрона славе спорадично од 1734. године, а институционално од 1840. године.

Директор школе Златан Радовановић

                                               САВИНО ДЕЛО – ОТВОРЕНА КЊИГА ДУХОВНОСТИ

-На овај велики дан морамо поменути да је дело Светога Саве отворена књига која преноси мир и љубав, смиреност, дарежљивост, човекољубље, трпељивост, оданост вери и молитви, која нас чини целовитим личностима. Морамо подсетити нове генерације ђака на Савина дела, на прву школу српске писмености коју је отворио у манастиру Студеница, на Савин Крмчији зборник закона и правила за понашање свих у средњевековној српској држави. Живот и рад Светог Саве је прави Божји дар за српски народ. Био је народни учитељ и просветитељ, саветодавац и лучоноша српског духовног бића, а и данас оличава све што је најбоље и најузвишеније у српском народу. Иако живи у свакој српској души, ипак је највише прослављен кроз цркву и школу у којима је с правом назван народним учитељем просветитељем, што се од најстаријих времена спомиње као његова највећа заслуга. С тога и ми у свом раду црпимо снагу идеје Савиног дела, трудећи се да у сваком тренутку останемо на путу на коме нам он поручује да будемо љубазни и топли домаћини, да учимо ученике човекољубљу и поштењу, да се образујемо, да волимо и поштујемо ближње, да чинимо добро, да се измиримо са самим собом, са својом браћом, да будемо вредни, радни и поштени. Радећи у духу Светосавља, предано неуморно, из године у годину по резултатима се препознајемо, а тако нас и други уочавају. Рад и труд на крају се крунишу успехом. Наши резултати нису само видљиви у нашој школи, већ и у граду, браничевском округу и шире, истакао је Радовановић.

Гости на свечаној академији

                                                                   УЧИТЕЉУ ДОБРОТЕ И ЉУБАВИ

По традицији ученици су приказали веома занимљив програм, а уручена су и признања  за најбоље литерарне и ликовне радове на наградном темату о Светом Сави. На литерарном конкурсу најуспешнији су били Милица Срејић, Вук Савковић, Катарина Ивић Чинч, Тара Јаћимовић (млађи узраст), Мина Пешић, Анастасија Јаћимовић, Анђела Милић и Петар Чејовић (старији узраст). За ликовне радове награђени су Теодора Лазаревић, Радован Јанчић, Ангелина Стојадиновић, Неда Козар (млађи узраст), Николина Стојиловић, Дуња Стефановић, Милица Илић и Миа Илић (старији узраст). Специјална похвала за рад техником асамблаж припала је ученици Сари Матић, а захвалнице за оснивање фолклорне секције директор школе уручио је Марији Стојадиновић и Ивани Матић.

Награђени ученици на литерарном и ликовном конкурсу

                                               ВЕЛИКИ ОДЗИВ ЗА ФОЛКЛОРНУ СЕКЦИЈУ

Почетком септембра прошле године на предлог Савета родитеља у школи је основана фолклорна секција како би се ученици додатно ангажовали и дружили.  Фолклорну секцију воде Ивана Матић и Марија Стојадиновић, дугогодишње чланице ГАНИП-а.

Захвалнице Марији Стојадиновић и Ивани Матић

За сада секција броји педесетак чланова и формиране су две групе. У првој, бројнијој групи окупљени су ученици првог разреда, а другу чине ученици другог, трећег и четвртог разреда.

-Овом активношћу желели смо да допринесемо развоју деце и школе. Одзив је велики, а први наступ ученици су имали поводом Савиндана, када су се у холу школе представили сплетом народних игара из Србије. Идеја је да деца заволе фолклор, а да потом када крену у пети разред наставе са озбиљнијим вежбањем у Центру за културу. Ово је једина секција где девојчице и дечаци могу да се друже и заједно учествују у некој игри. На тај начин они развијају пријатељства, поштовање и брину једни о другима. У наредном периоду план нам је да када деца озбиљније прихвате сцену, организујемо дружења са осталим школама, а за сада пробе се одржавају једном недељно у холу школе и просторијама продуженог боравка, истиче Марија Стојадиновић.

Чланови фолклорне секције
Химна Светом Сави
Из програма

 

                                                                              Дарко Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content