Саша Павловић

Поводом пожара на градској депонији Јеремијино поље, градоначелник Пожаревца и командант градског Штаба за ванредне ситуације Саша Павловић, истиче да град више није угрожен, али да се стање непрестано надзире, као и да ванредна ситуација која је проглашена у недељу, 4. jула, на тој локацији, остаје на снази.

Павловић је на конференцији за медије, говорио о оперативним мерама које су предузете како би пожар најпре био локализован, а затим и  угашен:

– Акцидент се појавио у суботу, у раним јутарњим сатима, када је дошло до паљења површинских делова депоније. Због јаких удара ветра пожар се током дана проширио и захватио добар део депоније. Након тога, Градски штаб за ванредне ситуације је предузео низ активности које су подразумевале ангажовање како ватрогасних јединица, тако и  других привредних субјеката, навео је Павловић на конференцији.

Том приликом се захвалио на пожртвованости и ефикасности Ватрогасно – спасилачким јединицама, Сектору за ванредне ситуације, Полицијској управи Пожаревац, Електропривреди Србије, Аутотранспорту, Комуналним службама, Водопривреди, ЛДС инжењерингу, Неимар путу, ПЗП Пожаревац, Транскопу,Бранку Моравцу, Либри…

– Од самог почетка кренули смо са гашењем пожара, а на располагању смо имали 6 булдозера, једног точкаша ровокопача, утоварне лопате, десетине камиона… Прво смо булдозерима равнали површински слој где је горео отпад, затим смо радили на допремању земље и застирању отпада земљом. Као командант Штаба нисам могао да дозволим да не будем на лицу места, јер најбоље се ствари координишу и издају наредбе када сте на терену, истакао је градоначелник и додао:

– Пожар је у суботу увече локализован и велика борба се наставила како би се елиминисао дим. Данас је предузето још низ активности на малом броју локација где још има дима, али град више није угрожен. Депонија је угашена, засута земљом и мислим да штетних дејстава дима више неће бити. Важно је да у овом тренутку нема опасности по грађане, а до тога смо дошли захваљујући пожртвованој борби ватрогасаца Пожаревца, Петровца на Млави, Смедерева, ПУ Пожаревац, као и помоћи ЕПС-а, јавних и приватних предузећа који су уступили механизацију.

                                                 

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ЈЕРЕМИЈИНОМ ПОЉУ

Подсећамо да је ванредна ситуација проглашена у недељу, 4. јула, на делу територије града Пожаревца, односно, на депонији Јеремијино поље, што омогућује ангажовање додатних средстава, механизације и техничке подршке.

Како је наведено у саопштењу Штаба објављеном тог дана:

– Одлука је донета на основу процене ризика и очекиваног даљег развоја ситуације на санацији пожара, у циљу предузимања хитних и опертивних мера на гашењу пожара и предузимању других неопходних мера. Ванредна ситуација се проглашава на основу члана 38. став 1. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“, број 87/2018), јер је за санацију пожара неопходно ангажовати додатне снаге и средства, ангажовање свих неопходних привредних субјеката, а ради обезбеђивања механизације и потребних техничких средстава, уз појачан режим рада.

Подсећамо да је пожар избио у суботу, 3. јула. Након интервенције је локализован, али се у недељу поново разбуктао. Иначе, у суботу је Градски штаб издао и два саопштења за јавност у којима се између осталог наводи да је Заводу за јавно здравље Пожаревац наложено да успостави мониторинг на присуство загађујућих материја.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content