У организацији Савеза друштава инжењера и тeхничара Града Пожаревца (СДИТГП), у малој сали Центра за културу, одржан је Пети сајам енергетске ефикасности и обновљивих извори енергије. Генерални покровитељ, као и претходних година био је Град Пожаревац.Овогодишњем научном скупу присуствовало је око 70 стручњака из више места са подручја Браничевског управног округа, из Пожаревца, Смедерева, Крагујевца, Лесковца, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Београда…

У уводној речи председник Савеза друштава инжењера и техничара Града Пожаревца, Милутин Станковић је у име организатора, поздравио присутне, захваливши се притом свим ауторима стручних радова, као и представницима организација, који су у оквиру Сајма изложилe уређаје, односно делове опреме из домена обновљивих извора енергије.

Станковић је такође нагласио да се Савез труди да истим, ако не и већим интензитетом, настави са радом и едукацијом, у циљу промоције и масовније примене обновљивих извора енергије.

Пети сајам енергетске ефикасности отворио је председник Савеза инжењера и техничара Србије др Игор Марић, који је указао на значај енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као замене конвенционалних извореа. Председник СИТС-а је потенцирао и на значај разумевања разлике између појмова енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као и њихове узајамне повезаности. Указано је и на значај постојања Савеза друштава инжењера и техничара Града Пожаревца, као и на резултате које остварује, а за које је рекао да су узорни и да могу другим ИТ организацијама у Србији послужити као пример.

              Радове су на овогодишњем Сајму пријавили истакнути стручњаци са бројних  факултета и образовних институција, института и организација, које се баве овом облашћу, из Србије и шире. Усмена саопштења дали су Милко Зубац, Филип Каначки („Пројектовање великих соларних електрана – специфични проблеми на примеру СКО 100 MW“), Миле Шиљак („Релевантне компоненте функције циља прозора грађевинског објекта и критеријалне премисе од значаја за хигијенске и ком форне услове и енергетску ефикасност“), Жељко Деспотовић, Емилијан Лакић, Никола Лакетић („Улога и значај динамичке компензације реактивне електричне снаге у системима за тачкасто заваривање“), затим Марко Милошевић, Мирјана Рупић, Тијана Стожинић, Слободан Милошевић („Сегмент животне средине у просторном плану Општине Врњачка Бањa“), Драгиша Обрадовић, Драган Обрадовић („Значај унапређења енергетске ефикасности“), Горан Митић („ Нова парадигма универзума и обновљиве енергије“), као и Никола Шакан („Типови соларних система и искуства у коришћењу истих у Србији“).

Презентације су на овогодишњем саветовању одржали Александар Родић, Мирослав Црнчевић, Иван Ћирић („Референце и искуства института  ”Михајло Пупин” из Београда  у области енергетске ефикасности“) и Радојица Пауновић („Калорифер будућности“).

У оквиру Петог сајма енергетске ефикасности, испред платоа Центра за културу изложени су уређаји, односно опрема из области обновљивих извора енергије и уштеде енергије. Експонате су изложили „ЕЛ СОЛ“ Пожаревац – Николић Милић, ЕЛТЕХ-„ТЕРМОТЕХНИКА“ Пожаревац – Мирко Јосић, док је калорифер будућности представио Радојица Пауновић из Смедеревске Паланке.

Свој допринос организацији Сајма дали су и професори и ученици из костолачке Техничке школе са домом ученика  „Никола Тесла”, као и професори и студенти Високе техничке школе струковних студија Пожаревац.

Сви презентовани радови штампани су у Зборнику радова, и постоји и DVD-R чији је издавач Савез друштава инжењера и техничара Пожаревац.

СДИТГП, као организатор, захвалио се Савезу инжењера и техничара Србије,
и наравно, Граду Пожаревцу, на сарадњи и помоћи, током реализације Сајма.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content