2020-02-27T08:43:02+01:00 27. фебруара, 2020. 08:43 |

„Се разумемо“ у Словенији

Чланови Драмске секције Основне школе „Свети Сава“ у Пожаревцу недавно су, пету годину заредом, учествовали на Међународној смотри под називом „Са позорнице на позорницу“ организованој у ОШ „Леон Штукељ“ у Марибору.

Традиција организовања поменуте културне манифестације дуга је 23 године, а одржава се под покровитељством УНЕСКО-а.

Директорка ОШ „Свети Сава“ Маргарета Секуловић напоменула је да су на Драмској смотри из Србије, осим пожаревачке, учествовале и три основне школе из Крушевца, затим образовне установе из Украјине и Македоније, а ове године су осим школа из Марибора учествовале и љубљанске образовне установе.

-Ова манифестација окупља децу различитих узраста, а интересантно је да ученици током посете бораве у домовима својих другара у Марибору. Такође, морам да напоменем да ђаци поред учествовања на Драмској смотри, сваке године имају прилику да се упознају са појединим карактеристикама образовног рада у Словенији и наставом која се одвија у школама. Подсећања ради,  прошле године били смо гости једне друге школе у којој смо уочили другачији, нови приступ учењу и настави. Овога пута ученици су присуствовали часовима из различитих предмета, истакла је директорка Маргарета Секуловић и додала:

-Представу под називом „Се разумемо“ чланови Драмске секције извели су је и на српском и на словеначком језику (пола – пола). Драмски комад наишао је на огромно интересовање тамошње публике, а најважније од свега је што су представу могли сви да разумеју, нагласила је Секуловић и додала да су се Словенци сваке године показали као добри домаћини, а да деца из Словеније редовно доносе са собом у Пожаревац лепа сећања,  богата искуства, познанства и пријатељства за цео живот.

Директорка ОШ „Свети Сава“ истакла је да је у свему овоме евидентна подршка Града Пожаревца који је и овога пута финансирао одлазак у Марибор. Такође, она је исказала огромну захвалност и Друштву српско – словеначког пријатељства „Сава“, захваљујући коме је успостављен контакт са словеначком школом „Леон Штукељ“.

М. П.