2017-08-25T11:15:32+02:00 25. августа, 2017. 11:14 |

СЕЋАЊЕ НА ДУШКА ТРИФУНОВИЋА У ПОЖАРЕВАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ : Нераскидивост „тајне везе“

bRANKO pRAZICУ оквиру активности везаних за сећање на велике велике уметнике писане речи, Народна библиотека “Илија М. Петровић” у Пожаревцу синоћ је припредила вече симболичног назива „Тајна веза” посвећено песнику Душку Трифуновићу. Великом броју окупљених поштовалаца стваралаштва српског књижевника, песника и телевизијског  аутора који нас је заувек напустио 2006. године, најпре се обратила Вера Зарић Митровић директорка Библиотеке у Пожаревцу која је публици представила кантаутора Бранка Пражића, дугогодишњег Трифуновићевог пријатеља и сарадника.

Пражић је емотивно евоцирао успомене на сусрете као и бројна  гостовања које јеpOSTOVAOCI STVARALASTVA VEKLIKOG DUSKA TRIFUNOVICA остварио са Душком у великом броја градова широм Србије. Сећајући се на великана наше поезије, Бранко Пражић је, истичући спонтаност и занатско умеће,  посебно акцентовао чињеницу да је Душко Трифуновић једини песник на свету коме је компоновано 300 песама, од којих се велики број путем електронских медија радо емитују и данас. Највећој популарности Душкових песама допринели су „Бијело дугме“ и Горан Бреговић , „Индекси“, „Тешка индустрија“, Здравко Чолић, Неда Украден…

             Била је ово јединствена прилика да Пражић уз сећање на Душка, уз звуке своје гитаре отпева неке од највећих поп и рок хитова али и одрецитује „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Пристао сам бићу све што хоће“, „Грешио сам много“, као и четири песме из циклуса „TEMPO SECONDO“.

 В.В.

Фото: Архива Народне библиотеке “Илија М. Петровић”