Поводом двадесет година од погибије команданта Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Југославије, генерала Љубише Величковића,  у његовом родном селу Црљенац у Општини Мало Црниће, ОФС Мало Црниће и ФК „Стиг“ из Црљенца, организовали су  традиционални Меморијални фудбалски турнир „Генерал Љубиша Величковић“ и тако обележиле дан када је приликом обиласка једне ратне једнице изгубио живот. Величковић је једини командант Ратног ваздухопловства  и генерал који је погинуо у рату,  на ватреном положају.

Погинулом генералу одата је пошта полагањем венаца на његов гроб на старом црљеначком гробљу. Венце су положиле  делегације ПВО из Земуна, представници Војске Србије из Пожаревца,  делегације јавних установа и предузећа са територије Општине Мало Црниће, представници локалне самоуправе на челу са председником општине Малишом Антонијевићем и председницом Скупштине Горанком Стевић.

            Председник Антонијевић  подсетио је да је прошло  20 година туге, бола и сећања од када је прекинут живот али створен мит, који ће вечно подсећати на храброст генерала Величковића.

–  Великани не умиру они су вечни,  јер живе у нашем сећању. Уротише се светски моћници против Србије, не беше им довољна тужна српска историја пуна страдања. Дирнуше нам у слободу, тамо где највише боли и поново стадоше наши јунаци испред велике војне силе, показујући своје јунаштво, баш као што су то и наши преци чинили.

Хтедоше да загосподаре српским небом, да отргну део територије, да униште колевку српства и то по ко зна који пут. Заборављају да су то покушавали много пута, али храбри српски народ то не дозвољава. Рађају српске мајке јунаке, рађају хероје, рађају синове и кћери, какве би пожелеле многе мајке у свету. Храбре родољубе, који за слободу своје земље не жале своје животе. Родила га је храбра српска мајка и успео је генерал то да пренесе и на своје кћери, али и на све нас, рекао је измешу осталог председник Општине и додао:

-Војничка униформа и војничка част биле су део вашег карактера. Показали сте поштовање и пожртвованост према својој земљи, али и према свим будућим нараштајима.  Уписали сте се у реч „слобода“. Таквог ћемо вас памтити, такве приче ћемо о вама приповедати, јер онај ко свој живот положи на бранику отаџбине постаје вечан и бесмртан. Жртвовали сте се за нас, одлетели  у небо, тамо где сте и живели, јер остварени сан и војнички позив, увек вас је водио под облак, рекао је Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће.

 На меморијалном турниру прво место освојила је екипа Војске Србије из Батајнице, друго место припало је екипи Општинске управе Мало Црниће и треће ФК “Стиг” (ветерани)  из Црљенца. Након одиграних утакмица пехаре најуспешнијим екипама уручили су  председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић и председница Скупштине Горанка Стевић.

Успомене на  генерала Љубишу Величковића, евоцирао је и његов саборац, генерал у пензији Љубомир Бајић из Београда.

З.Стојановић

Share.

Comments are closed.

Skip to content