МЕДИЈСКИ РАДНИЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА

 

Предраг Животић (редакција “ЕПС енергија”) предао славски колач Ненаду Николићу Паталу (ХИТ радио Пожаревац)

Новинари медијских кућа са територије града Пожаревца окупили су се седму годину заредом око својих заштитника Света три јерарха – Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Славски колач је резан у јутарњим часовима, 12. фебруара, у костолачкој цркви Светог Максима Исповедника. Том приликом је овогодишњи домаћин славе Предраг Животић, испред костолачке редакције „ЕПС енергија“, некадашњег „Гласа произвођача“ предао славску привилегију и дужност Ненаду Николићу Паталу, испред пожаревачке редакције „Хит радио“.

Међу Србима се свеци Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти
сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова. Симбол су јединства. Заједнички празник установљен је у 11. веку за време цара Алексија Комнина, с тим што сваки од њих има и свој дан празновања.

Наиме, у време цара Комнина дошло је до расправе о томе који је од ове тројице светаца већи. Василија су хвалили због храбрости и чистоте, Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу, а Јована Златоустог због јасноће излагања вере. Тако се и верници поделише на василијане, григоријане и јованите. Тај спор решен је Божијом вољом и то у корист још веће славе тројице светитеља.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content