У Браничеву, селу голубачке општине, запослени, ђаци и мештани насеља прославили су ових дана 170. година од оснивња Основне школе „Вељко Дугошевић“. Свечаности су присуствовали у првом реду ученици и њихови родитељи, затим  представници локалне самоуправе и месних заједница, директори предузећа и установа, сарадници из Браничевског окуга, Средње школе из Кучева и Гимназије из Мове Молдаве у Румунији.  

Гости свечаности

На свечаности поводом годишњице директор Драган Фуруновић подсетио је на резултате које ученици и наставно особље годинама уназад  о чему сведоче бројна друштвена признања и награде. Тренутно школу похађа 120 ученика.

Све је почело 1854. године

Према првим писаним документима претеча данашње школе у Браничеву је Мушка школа основана 1854. године у селу Бикотинци, како се тада звало данашње Браничево. Та школа је радила до 1907. године када је основана четвороразредна установа која је радила до 1953. године  и тад прераста у шестороразредну, а од 1957. постаје осмогодишња школа са три подручна одељења: у Баричу, Винцима и Шувајићу.

ПРОЈЕКТИ

Драган Фуруновић

Уз финансијску подршку Општине, школа у Браничеву спровела је неколико важних пројеката. „Нада за све“ је назив пројекта који је реализован 2022. године уз подршку Европске уније кроз Eразмус + у коме учествују и школе из Румуније, Чешке, Португалије, Бугарске и Грчке. Вредност тог пројекта износила je 170.635 еура од чега је 21.346 еура припало школи у Браничеву.

  -Идеја је да осим образовања бринемо и о другим аспектима: исхрани, књигама, екскурзији…Да све то као школа пратимо. Захваљујући партнерству са локалном заједницом која нам је помогла да на школској њиви засадимо аронију, у прошлој години остварили смо приход од тог посла од око 540 хиљада динара, а ове године очекујемо око милион динара, истиче директор школе Драган Фуруновић. 

Новац који добију од продаје сока од ароније школа улаже у ђачку кухињу тако да од ове године родитељи неће плаћати исхрану деце.

Када су пројекти у питњу треба поменути и нови  IPA програм у сарадњи са предшколском установом из Голупца и партнерима из Румуније – Молдаве Нове односно са  њиховом основном школом и вртићем. Реч је о пројекту којим се планира набавка комбија, уређење учионица, куповина народне ношње. Вредмост пројекта за нашу школу износи 130 000 еура.

Сегмент из богатог програма браничевских основаца

САРАДЊА СА ГИМНАЗИЈОМ ИЗ МОЛДАВЕ НОВЕ 

Директорке Гимназије из Молдаве Нове Анисоара Георгевиц са заменицом

Међу гостима на прослави 170. рођендана били су и представници Гимназије из румунског града Молдава Нова са којом школа у Браничеву већ дуже време остварује добру сарадњу кроз узајамне посете а имаће убудуће и заједничке пројекте.    

-Наша сарадња одавно постоји и радујемо се што ћемо убудуће сарађивати још више и разноврсније. Плнирали смо један заједнички пројекат у оквиру програма Европске уније. Реч је Пројекту прекограничне сарадње  Румунија-Србија за који се надам да ће бити прихваћен. Развијаћемо нашу сарадњу на свим нивоима као суседи и пријатељи које само Дунав раздваја, сазнали смо од директорке Гимназије из Молдаве Нове Анисоаре Георгевиц.

Учесници су приредбу припремили уз помоћ својих наставника и родитеља

На крају свечаности ученици школе у Браничеву извели су пригодан програм који су за ову посебну прилику припремили уз помоћ својих наставника и родитеља за које се може рећи да су им велика подршка не само када је основно образовање у питању већ и када су у питању резултати које ученци ове школе постижу на бројним такмичењима како на школском и општинском нивоу тако и на регионалном и републичком нивоу.

Љ. Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content