Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу има традицију организованог предшколског васпитања и образовања од 1911. године. Прва је предшколска установа чији су историјат и делатност објављени на Википедији током прошле године.  

Данас, у свом саставу има једанаест објеката за целодневни боравак на територији Града Пожаревца, рачунајући и Градску општину Костолац. Истовремено остварује делатност у болничким групама и предшколски програм у тринаест сеоских насеља, са преко 2200 малишана о којима брине више од три стотине запослених. 

Директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Тања Лончар истакла је за наш недељник да је претежан део активности ове године био усмерен на повећање квалитета, на доступност и праведност предшколског васпитања и образовања сваког детета.

Тања Лончар

-У том смислу, на територији Града понудили смо поред целодневних и полудневне и друге краће програме који шире обухват деце, програме који за резултат имају мапирање деце на терену, обзиром да смо у претходне три године развили праксу формирања група према специфичним потребама породица у градском и сеоском подручју. У наредној, 2023. години, наставићемо у том правцу, јер нас је Град Пожаревац подржао на том путу и определио средства за изградњу новог вртића у насељу Дрмно у износу од око 17 милиона динара. Тиме ће се проширити капацитети Установе за пријем нових малишана са те територије и отворити нова радна места. Инвестирање у нашу установу је улагање у будућност нашег Града, истакла је Лончар.

Цена боравка у вртићима непромењена

Већ неколико година цена боравка деце у вртићима није се мењала. Уз подршку руководства Града, са истом ценом Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу улази и у  2023. годину и поред чињенице да су цене хране и других добара неопходних за боравак малишана и функционисање Установе повећане на тржишту услед опште познате ситуације у свету. 

-Ово је доказ, напомиње Лончар, да бринемо о нашим најмлађим суграђанима и да смо подршка њиховим родитељима, са којима негујемо квалитетну сарадњу, истакла је Лончар.

АКТИВНОСТИ 

Током летњих месеци ове године, Предшколска установа успешно је организовала диверсификовани програм под називом „Мало се покрени и у вртић крени“, користећи већ постојећи наменски аутобус у приградским сиромашним насељима, и у појединим селима.

Радионице за децу која не похађају вртић по трећи пут одржавале су се у Месној заједници Бурјан. Лончар не крије задовољство што је овај пројекат заживео међу најмлађим Бурјанцима, имајући у виду да је ова МЗ једна од највећих у граду и из које истовремено и потиче.

-Не смемо изоставити ни бројне реализоване програме подршке породицама путем Саветовалишта за родитеље које већ две године са тимом стручних сарадника организујемо у свим објектима Установе. Спроведен је и програм под називом „Снажни од почетка“ који је обухватио 70 породица, а реализован у сарадњи са Центром за интерактивну педагогију. Осврнимо се и на програм који је допринео развоју спорта код најмађих суграђана „Спортић“, а који је реализован у сарадњи са Спортским савезом и Градом Пожаревцем. Ту је и „Разиграно родитељство“, као један од облика подршке, истакла је Лончар.

Након двогодишње паузе због епидемије корона вируса, ове године успешно су оранизоване Балонијада, Витаминијада, а прослављен је и Дан Предшколске установе. 

-Општи је утисак да смо моји сарадници и ја допринели да ове манифестације буду организоване и медијски пропраћене како то и заслужују ови догађаји, Установа али и наши суграђани. Иза сваке ове манифестације стоји велики допринос васпитача и осталих запослених којима се овом приликом захваљујем. То је позитивно оценио и наш оснивач који нам је за крај ове године определио 20.000 динара по сваком запосленом за новогодишње и божићне празнике, казала је директорка ПУ „Љубица Вребалов“.

        Још један од бројних догађаја успешно огранизован ове године свакако је манифестација „Маме и тате пробајте и ви шта једемо ми“, у оквиру које су се родитељи и представници локалне заједнице, кроз дегустацију хране, упознали са исхраном деце у вртићима. Наиме, поред основне васпитне делатности, запослени у Установи су у обавези да сваког дана обезбеде оброке за више од две хиљаде малишана. 

-Сада смо једна од водећих установа у нашој земљи у погледу квалитета исхране деце у вртићима, из разлога што смо у протеклом периоду, низом мера побољшали квалитет исхране деце у вртићима тако што смо формирали ефикасан систем контроле квалитета, затим побољшали услове рада запосленима, инвестирали у нове машине и апарате за кухињу који су нам омогућили да производња хране буде бржа, разноврснија и квалитетнија. Такође, повећали смо број оброка по дану, обогатили јеловник, како традиционалном, тако и савременом исхраном, заокружили систем набавке хране у складу са нутриционистичким стандардима и пружили подршку запосленима у њиховој едукацији и стручном усавршавању, нагласила је Лончар и додала:

-Важно је напоменути да се Предшколска установа бескомпромисно бори за што квалитетнију храну, јер од тога зависи здравље деце у вртићима. Наши јеловници могу се пратити и на нашем новом сајту. Наравно, уз све ово, вршимо и сталну едукацију малишана о значају здраве исхране, кроз организацију разноврсних васпитно – образовних активности, објаснила је директорка ПУ. 

РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВРТИЋА

Када су у питању инвестициона улагања, обзиром на то да је донета одлука о проширењу мреже језгра промене нових основа програма, у вртићима „Лептирић“, „Бамби“ и „Мајски цвет“, уређен је унутрашњи простори, реконструисан и прилагођен потребама нових основа програма. Такође, преуређен је и јаслени део дворишта вртића „Лептирић“ и уређено двориште у вртићу „Лане“.

Осим инвестирања у објекте, Установа је улагала и у проширење знања васпитача, које се примењује у пракси за добробит деце. Компетенције запослених унапређују се кроз различите облике стручног усавршавања, хоризонталне размене, али и сарадњом са другим установама, стручним удружењима, организацијама које се баве подршком у раном развоју. 

-На Републичким стручним конференцијама презентовано је више радова Установе, који су одлично оцењени, те је на Републичком такмичењу за „Нај играчку“, тим вртића „Пчелица“ добио другу награду, док су два стручна рада Установе постављена на платформи „Пасош за учење“, као пример добре праксе. Ове године организовали смо различите неформалне активности за запослене у циљу што бољег упознавања и побољшања рада у Установи, у виду ескурзија. Пре три године основан је хор васпитача који негује и развија културу заједнице, а својим наступима постао је неизоставан део Предшколске установе, рекла је Лончар.

ИНВЕСТИЦИЈЕ 

Током 2022. донет је и нови Правилник о понашању у установи. Један од мотива за његово усвајање јесте очување угледа, традиције и постигнутих стандарда у васпитно – образовном раду на нивоу Установе. Успешно је током ове године реализован васпитно – образовни рад у складу са Законом о основама система васпитања и образовања и годишњим планом Установе.

Једно од признања за наш рад и доказ да се установа развија у добром правцу је то што је Министарство просвете, почетком године донирало дидактички намештај, око 60 комада, деци свих вртића.

Град Пожаревац је за наредну годину, буџетом града определио знатна средства за Предшколску установу. На овај начин пружа подршку на основу које се побољшају услови за обављање васпитно – образовне делатности у свим аспектима.

-У 2023. години планирана је реализација одређених инвестиција које имају за циљ побољшање услова рада запослених и боравка деце, а за коју већ имамо унапред припремљену пројектно – техничку документацију, најавила је директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content