У седишту Браничевског управног округа у Пожаревцу одржана је прва седница Савета у 2019. години којом је председавао начелник Александар Ђокић. Централна тачка дневног реда била је извештај председника координационог тима у вези формирања регионалне депоније. По уредби Владе Србије привремено решење за управљање отпадом јесте изградња трансфер станица у Пожаревцу и Петровцу, за шта су ове две локалне самоуправе већ обезбедила средства. Одатле ће се отпад даље отпремати на регионалну депонију у Лапову. У трансфер станице ће се допремати отпад из осталих општина, изузев Жагубице и Жабара које већ одлажу отпад у Лапову.

-Координационо тело које смо формирали на Савету је задужено да предлаже могућности за трајно решавање проблема са отпадом. Тренутно је разматрана локација 6 која се налази између Града Пожаревца и општина Велико Градиште и Мало Црниће у близини насеља Смољинац. Налази се на необрадивом земљишту, у приватном је власништву, зауизма површину од око 20 хектара и потребно га је инфраструктурно уредити. На јучерашњем састанку у Министарству иностраних послова разматрано је како  Дунавски лимес и Римски пут ставити под заштиту Унеска. Надамо се да ће се на тој листи наћи Виминацијум, Ледерата, Пинкум, Трајанова табла, као и Голубачка и Рамска трвђава из средњег века, истакао је начелник Александар Ђокић.

Он је навео да је у току последња транша расподеле средстава из ИПА фондова за период до 2019. године и комисија која је о томе расправљала избодовала је пројекте. Следи провера од стране ЕУ и потписивање уговора. Из Браничевског округа прошли су: пројекат изградње градске канализације у Голупцу вредна 400.000 евра, реконструкција Дома здравља у Великом Градишту у вредности од 170.000 евра и пројекат Опште болнице Пожаревац од 390.000 евра. Очекује се зелено светло и за пројекат реконструкције јавне расвете у Жагубици.

Разматрана је и актуелна здравствена ситуација и у односу на претходни извештајни период број оболелих од грипа се смањује и нема епидемије. Такође, због неповољне епизоотиолошке ситуације у земљама у окружењу (Румунија, Бугарска и Мађарска) предузимају се превентивне мере за спречавање појаве заразне болести Афричке куге свиња. Једна од мера односи се на ловачка друштва која су добила могућност изловљавања дивљих свиња.

Град Пожаревац и већина општина у Округу су завршиле адресне регистре и процес озакоњења објеката се доста успешно реализује, што говори и податак да је Браничевски округ добио 63 сагласности за продужење уговора са лицима која су привремено ангажована на овим пословима. Такође, расписан је конкурс за средства из области популационе политике.

На седници је упућен апел Влади Србије за формирање претприступног фонда за суфинансирање европских пројеката. Мале општине врло тешко проналазе чак и средства од 15 одсто за учешће у предфинансирање и финансирање првих активности пројеката до добијања повраћаја од 85 одсто након реализације дела активности. Дешава се да у току календарске године буду одобрена неколико пројеката и чекајући средства у повраћају из претходних пројеката локалне самоуправе немају довољно средстава да испоштују све предвиђене активности.

                                                                                  Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content