2018-10-02T11:54:57+02:00 2. октобра, 2018. 11:37 |

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА: Реализација буџета у центру расправе

Очекивања су да ће до краја године проценат извршења буџета бити знатно већи од буџетске реализација остварене у првом шестомесечју

 

У понедељак, 1. октобра, одржана је седница Скупштине града Пожаревца којом је председавао председник локалног парламента Бојан Илић. Између осталог, донете су одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ и о конверзији потраживања Града од ПД „Симпо“ Врање. Наиме, 19. априла ове године утврђено је стање дуга са припадајућом каматом који локална самоуправа потражује од Симпа. Реч је о укупној вредности од 15 милиона 950 хиљада динара.

Без дискусије, Скупштина је донела Одлуку о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп и коришћење пољопривредног земљишта у државној својини. Такође, одборници су овом приликом изменили Одлуку о финансијској подршци породицама са децом.

           УСКОРО КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И ПРАЋЕЊЕ КАПИТАЛНИХ ПРОЈЕКАТА

Тема о којој се највише полемисало за скупштинском говорницом односила се на извештај о извршењу буџета Града за период јануар – јун ове године. Образложење је дао Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, који генерално није задовољан финансијским, али јесте фактичким извршењем буџета. Он је уједно најавио формирање Комисије за планирање капиталних пројеката, као и Комисију за праћење реализације инвестиција.

-Проценат извршења за ових шест месеци, гледајући приходну страну је скоро 69,68 посто, док је извршење буџета, сагледавајући укупне расходе 22,40 посто. Нисмо задовољни финансијском реализацијом. Сматрам да је за првих шест месеци ово релативно мали проценат извршења, рекао је први човек Града, који је затим образложио тренутно стање финансијског извршења.

-Од 107 капиталних пројеката, за првих шест месеци финансијски је реализовано 8,67 посто. Укупан проценат реализације инвестиција је 11,19 процената. У периоду од 1. јануара до 30. септембра ове године покренуто је 118 јавних набавки, а у том периоду закључени су и уговори у вредности од 1.040.740.000 динара. До 31. децембра требало би да се реализују инвестиције за које су већ закључени уговори, односно спроведене јавне набавке. Улагаће се и у ЈКП „Комуналне службе“, као и у ЈКП „Водовод и канализација“. Слажем се са тиме да је извршење буџета од 22,40 посто у првих шест месеци, мало, међутим до краја године очекује се знатно већи проценат реализације финансија, објаснио је Спасовић, који је најавио оснивање комисија за планирање, праћење и реализацију капиталних пројеката.

                            ДО КРАЈА ГОДИНЕ ДРУГАЧИЈЕ СТАЊЕ

Примедбу на проценат извршења буџета имао је др Срећко Босић, одборник СПС-а. Он реализацију градског буџета од око 22 посто сматра недопустивом.

-Колико је мени познато, анализа буџета претходних власти, у првих шест месеци никада није била овако ниска. Недопустиво је да реализација буџета у области здравства буде око 9 посто. У путну привреду уложено је, чини ми се 17 посто, то не смемо дозволити. Ова власт коју подржавамо све време имала је задатак да одреди приоритете, која се улица прва мора уредити. Затим у пољопривреду, у центар Стига  уложено је 20 посто средстава. Апелујем на надлежне службе да увећају средства у ове сврхе и на адекватан начин их искористе, нагласио је између осталог др Босић.

На ову тему говорио је и Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца, који је подсетио на пројекте који су окончани, који су у току, али и на оне који предстоје.  Између осталог споменуо и куповину и монтажу паркинга за који је пре неколико дана окончана јавна набавка.

И поред примедби које су поједини социјалисти имали на реализацију буџета током шест месеци ове године, Одборничка група СПС-а подржала је извештај. Душанка Кукољ, шеф ОГ СПС-а позвала је одборнике без обзира на то да ли чине позицију или опозивију у Градској скупштини, да у наредном периоду, заједничким снагама утичу да реализација буџета буде већа.

Подршку извештају дали су и напредњаци. Небојша Јочић, шеф ОГ СНС-а, рекао је да се интензивно ради на реализацији планираних инвестиција и да се  нада да ће локална самоуправа до краја ове године, на пољу инвестиција, остварити, ако не и премашити план.

                                 ПОХВАЛЕ  ПОСЛОВАЊУ ЗУ „АПОТЕКА ПОЖАРЕВАЦ“

Одобрници су на овом заседању дали сагласност на одлуку Надзорног одбора ЈП „Топлификација“ о ценама топлотне енергије за купце прикључене на систем даљинског грејања у грејној сезони 2018/2019. Такође, усвојен је и извештај о раду Градске управе за период јануар – децембар 2017. године. Усвојен је и финансијски извештај Здравствене установе „Апотека Пожаревац“ за период 1. јануар – 30. јун ове године. Рад ове установе, најбоље у Србији, похвалио је др Срећко Босић док је градоначелник Пожаревца истакао да је ЗУ „Апотека Пожаревац“ стабилна установа, којом руководи стручан, школован човек.

Скупштина је усвојила и годишњи план рада Предшколске установе „Љубица Вребалов“, прихваћена је информација о упису ученика у основне и средње школе и информација о техничкој припремљености основних и средњих школа на територији Града. Весна Пејић, чланица Градског већа задужена за просвету и здравство, похвалила је рад директора свих образовних установа и Предшколске установе „Љубица Вребалов“. У школе је до сада уложено 200 милиона, а овим темпом ће, како је напоменула, локална самоуправа наставити и у наредном периоду.

 

 

Слободан Јовић реизабран за директора

Последња тачка дневног реда односила се на разрешења и именовања директора, чланова школских одбора, надзорних органа…

Слободан Јовић је реизабран за директора ЈКП „Комуналне службе“ на период од четири године. Јовић je рођен 1954.  године у Пожаревцу где се и школовао, од основне, средње до Високе техничке школе. Најпре је радио у ПИК Пожаревац и Робним кућама Београд. Био је директор ПУ „Љубица Вребалов“ Пожаревац и у то време је овa установа важила за најбољу у Србији. Потом је именован за председника Општине Пожаревац. Актуелни је директор ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац, у коме ради последњих четрнаест година. Свих ових година ангажован је спортски радник. Дуго је председавао Спортским савезом града Пожаревца, а био је и потпредседник Спортског савеза Србије на предлог Александра Шоштара који је тада предводио Савез.