Одборници локалног парламента у Малом Црнићу дали су сагласност на извештаје о прошлогодишњем раду Туристичке организације, Центра за културу, Библиотеке „Србољуб Митић“ и извештај о остваривању проширених права и облика социјалне заштите грађана Општине.

Туристичка организација реализовала је активности у складу са законом и усвојеним програмом рада. Основна делатност Туристичке организације је промоција туристичке понуде, пружање информација, организација манифестација и координација између бројних туристичких субјеката.

-Поред уобичајеног промовисања дешавања у Општини преко интернета, радија, телевизије и Туристичко информативног центра Пожаревац, у 2018. години снимљене су 3 емисије које су емитоване широм Србије. На иницијативу ТО и „Адванс медиа“  снимљене су 2 емисије „Гастрономад“ испред манастира Заова и млина Млава, које су потом емитоване више пута преко РТС-а. У сарадњи са ТВ Браничево снимљена је емисија „Ходањем до здравља“, коју је преко продукције „Академац“ преузело и емитовало више телевизија широм  Србије. У сарадњи са Планинарским клубом „Вукан“ Општином и школама организована је манифестација са циљем промоције манастира Брадача, споменика Врањевац и пешачко – рекреативне стазе у Малом Црнићу.  Најзначајнија манифестација „Стишко посело“ имала је богатији програм захваљујући успешном аплицирању на конкурсу код Министарства трговине, туризма и телекомуникације, где је добијено 300.000 динара, док је од донатора прикупљено 155.000 динара, казала је Јасна Јовић, директорка Туристичке организације Општине Мало Црниће.

Збрајајући све активности које је Центар за културу припремио, организовао и водио у протеклој години, почев од аматерског стваралаштва у драмском аматеризму, литерарног стваралаштва, преко активности Фолклорног ансамбла Општине Мало Црниће и културно – уметничких друштава, у спровођењу етно манифестација и манифестација такмичарског карактера, може се рећи да је у потпуности испунио постављене задатке и постао право стециште културних збивања на овом подручју.

Током 2018. године Библиотека „Србољуб Митић“ реализовала је план и програм у складу са Законом о култури и библиотечкој делатности. Манифестације које организује ова установа су све посећеније и многе од њих су постале међународне.

-Почели смо да посећујемо предшколске установе и школе, што је врло битан корак, јер не можемо да будемо статични и чекамо да дођу код нас, већ морамо да отворимо врата и раширимо видике нашој деци који су нам основна циљна група. Адаптирали смо летњу сцену, увели централно грејање које ће омогућити квалитетно складиштење свих књига и ове године нас очекује прослава великог јубилеја – 140 година од отварања првог читалишта, истиче Данијела Божичковић Радуловић, директорка Библиотеке „Србољуб Митић“.

У току прошле године Центар за социјални рад укупно је исплатио 283 једнократне помоћи за 197 корисника у износу од 1.607.965 динара. Од укупног броја корисника проширених права, деце и омладине је 5, одраслих корисника 125 и остарелих корисника 67.

УСАГЛАШАВАЊЕ ОДЛУКА СА СТАТУТОМ

М. Антонијевић

Председник Општине Малиша Антонијевић је похвалио рад установа у протеклом периоду и подвукао да је пред директорима још већи задатак и да је потребно да правилно располажу буџетом и прате програм рада који су одборници на претходном заседању усвојили.

-Они су показали велику одговорност и надам се да ће наша сарадња у наредном периоду бити на истом нивоу, казао је Антонијевић и овом приликом позвао пољопривреднике да учествују на јавној трибини која ће се одржати 12. априла са почетком у 9 часова у сали ФЕДРАС-а у Малом Црнићу. Том приликом биће речи о подстицајним мерама које ће се финансирати из буџета Општине за 2019. годину. Такође биће организована и стручна презентација начина конкурисања за актуелне јавне позиве из буџета Републике Србије и ИПАРД фондова.

  Г. Стевић

Председница Скупштине Општине Горанка Стевић је нагласила да је у наставку седнице усвојен сет одлука у циљу усаглашавања са новим Статутом Општине и изменама Закона о локалној самоуправи. Тако, усвојене су одлуке о јавним расправама, Општинској управи, месним заједницама, висини накнаде за рад одборника, чланова Општинског већа, сталних и повремених радних тела и комисија, обављању комуналне делатности управљање гробљима, сахрањивање и погребне услуге и пословник о раду Скупштине општине Мало Црниће.

За члана Школског одбора ОШ „Дража Марковић Рођа“ Смољинац именована је Јасмина Стојићевић из Малог Градишта.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content