Серџо Крстаноски

За Градском општином Костолац остаје још једна година добрих резултата. Председник Градске општине Серџо Крстаноски оцењује да су планирани циљеви остварени, чиме је настављена стратегија убрзаног развоја, као и у претходним годинама.

Током 2021. године приоритет је било уређење комуналне инфраструктуре, што потврђује и текућа реализација неколико капиталних пројеката који су у директној вези са заштитом животне средине. За ту намену је током 2021. године издвојено нешто више од 200 милиона динара, а као посебно значајно издваја се почетак градње топлификационе мреже за село Острово, што представља једну од највећих инвестиција на подручју Градске општине Костолац у последњих 35 година.   

ИНФРАСТРУКТУРА И ЖИВОТНА СРЕДИНА

Председник Серџо Крстаноски наглашава да Градска општина Костолац, као неко ко брине о бољим условима живота свих грађана и равномерном развоју сваког дела општине, последњих неколико година константно ради на решавању једног од најважнијих сегмената за унапређење живота грађана, а то је изградња комуналне инфраструктуре, са посебним акцентом на фекалној канализацији и топлификационој мрежи.

– За ту намену је Град Пожаревац у 2021. години, из Буџетског фонда за заштиту животне средине, издвојио више од 200 милиона динара за уређење Градске општине Костолац. Конкретно, за пројекат реконструкције и формирања новог дрвореда издвојена су 43 милиона динара. За изградњу фекално – канализационе мреже, која је реализована у две фазе, у 24 улице на подручју Костолца, уз две фекално – црпне станице, уложено је 105 милиона динара. За прву фазу изградње топлификационе мреже за село Острово и насеља Плажа и Виногради, у дужини од 700 метара, издвојено је 50,6 милиона динара, додаје Крстаноски.

Када говоримо о реализацији, током априла је завршена последња фаза пројекта „Реконструкција и формирање новог дрвореда“. Посађено је 1.765 садница у 21 улици у Костолцу и околним насељима, чиме је територија Градске општине Костолац покривена зеленилом на нешто више од 60 процената своје површине. 

У априлу су почели и радови у оквиру прве фазе градње фекално – канализационе мреже у 17 улица у насељима Канал, Колиште и Дидино село, као и две фекално – црпне станице. Укупна дужина канализационе мреже је 4.500 метара. Вредност тих радова износи 77 милиона динара.

 Потом је у новембру уследила друга фаза градње канализационе мреже дуге 1.800 метара, у шест улица костолачког насеља Дидино село, у улицама Станоја Главаша, Ивана Косанчића,  Колубарској улици, Партизанско сокаче и Козарачкој улици. Вредност те инвестиције износи 21,1 милион динара.

Крај 2021. године обележио је почетак радова на прикључном топловоду за село Острово и насеља Плажа и Виногради, у дужини од 700 метара у првој фази, у вредности од 50,6 милиона динара. 

Како истиче председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски после 35 година, започета једна од највећих капиталних инвестиција на подручју Градске општине Костолац. 

БРИГА О СПОРТУ

Током 2021. године наставило се за започетим трендом унапређења спортске инфраструктуре.

– Уређивани су спортски терени, као и бројни садржаји на простору Спортско – рекреативног центра „Топољар“, односно, на костолачкој плажи. Постављена је гумена тартан подлога од 900 квадрата на теренима за кошарку и одбојку, који се налазе иза Спортске хале у Костолцу, као и на терену за баскет 3х3 на градској плажи. Око терена за мале спортове иза Спортске хале постављена је и нова 3Д панелна ограда из безбедносних разлога. 

– Костолачка плажа је током 2021. године добила потпуно нови изглед. Сваке године се трудимо да поправимо квалитет безбедности и хигијене наших купача, тако да смо за ову годину поставили заштитне бове на око 20 метара од обале, а ангажована је и спасилачка служба, однсно два спасиоца који су током сезоне бринули о безбедности купача. Постављена су и два нова монтажна тоалета са шест кабина, три мушка и три женска, затим, нови сунцобрани, лежаљке, плажни столови, постављено је ново озвучење на плажи, реконструисане су трибине, купљена нова пумпа за гејзир, чиме је оспособљен његов рад, а постављени су и тушеви и нове чесме. Посађено је око 95 нових садница на плажи и још 55 садница око прилаза плажи. За најмлађе смо на плажи, на површини од 250 квадрата, поставили тартан гумену подлогу и нов дечији мобилијар од 14 модерних гумених справа.

Упоредо се ради унапређења и развоја спорта наставља са пружањем финансијске подршке спортским организацијама на територији Градске општине, путем конкурса за суфинансирање. По том основу се средства из године у годину повећавају, тако да су за наредну 2022. планирана на нивоу од 30 милиона динара.

-Грађанима Града Пожаревца и Градске општине  Костолац упућујем честитке поводом предстојећих празника, са жељом да им 2022. година буде испуњена срећом, здрављем, љубављу и узајамном толеранцијом, поручује председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и додаје: 

-Да током 2022. године реализујемо што више пројеката, да постављамо нове циљеве, нове планове, нове идеје, да стичемо нова знања, улажемо у образовне и здравствене установе, да пажњу упутимо и ка најстаријим суграђанима, да поштујемо једни друге, васпитавамо своју децу у том духу, да се јављамо комшијама, да чувамо нашу Градску општину Костолац, наш Пожаревац и нашу Србију. Срећна Нова 2022. година и све најбоље свима!

УРЕЂЕЊЕ ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА

Осим поменутог пројекта садње стотине нових стабала, који је најпре у функцији озелењавања с циљем заштите животне средине, али и улепшавања града, значајна пажња је посвећена и уређењу зелених површина.

– Током 2021. године, на подручју Градске општине Костолац постављено је четрдесет нових парковских клупа, које су своје место пронашла управо тамо где се наши суграђани најчешће и највише окупљају, каже председник Крстаноски и додаје:

– Зелене површине у ужем центру Костолца обогаћене су цветном декорацијом, а највећу пажњу привукла је површина око воза у центру града на којој је одрађен цветни натпис „Костолац“. 

Догађај од капиталног значаја

Током разговора, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски поделио је са нама најаву, како каже „дванаест година ишчекиваног догађаја од капиталног значаја“, коју овом приликом преносимо у целости: 

– Као председник Градске општине Костолац, суграђанима могу да поручим да ће почетак 2022. године обележити оно што грађани Костолца жељно очекују последњих 12 година, а Градска општина Костолац ће све благовремено обавестити и обелоданити решавање једног од највећих костолачких проблема и велику капиталну ствар за наш град.“ 

ПРЕД ГОДИНОМ НОВИХ ПРОЈЕКАТА

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и за наредну 2022. годину најављује бројне нове пројекте: 

– У завршној фази је пројектна документација за фекалну канализацију у низу улица, након чега ће Костолац имати стопостотну покривеност. Планиране улице су Војводе Путника – сокак, Краља Петра 1, 2 и 3. крак, Краља Петра, део који излази на Карађорђеву улицу, Улица Николе Пашића, Костолачка улица, крак Костолачке улице, Улица Меше Селимовића са сокаком, Бате Живојиновића, Пионирска са ,,с” кривином, Карађорђева, од моста до Краља Петра и Војводе Мишића до црпне станице, потом,  Партизанска улица – сокак из Партизанске, Лазе Костића са уливом у Партизанску и улице Војислава Илића, Васе Пелагића и Краља Милутина, најављује Крстаноски и додаје: 

– Поднећемо захтев за добијање  дозволе за извођење радова водоводне мреже села Острова, а затим ћемо аплицирати разним фондовима и министарствима за 12 километара водоводне мреже вредне изнад 149 милиона динара. Такође ћемо поднети захтев за добијање дозволе за извођење радова на изградњи водоводне мреже у пет костолачких улица и то Хајдук Вељковој, Николе Пашића, Војводе Степе, Светосавској и Улици Краља Петра.

У завршној фази је урбанистички пројекат реконструкције Градског парка и пешачко бициклистичке стазе. Тим пројектом планирано је 125 нових стубова лед расвете, две играонице, бициклистичка стаза, пешачка стаза, фонтана, ново зеленило, дрво за интернет, са великим летњиковцем, новим озвучењем, 25 нових клупа и канти, који ће обухватити целокупну површину костолачког парка.

Председник Крстаноски најављује и завршетак радова у оквиру друге фазе изградње фекално канализационе мреже у шест улица у којима су радови у току. Потом, наставак радова на изградњи топлификацоне мреже ка селу Острову и насељима Плажа и Виногради, првих 700 метара. 

Наглашава и да ће започети друга фаза изградње топлификационе мреже у дужини од 1.000 метара, отприлике до печанског Дунавца:  

– Мештани села Острова скоро 35 година чекају на реализацију овог пројекта. Желим да им честитам и да се захвалим на стрпљењу и разумевању свих ових година. Управо ова инвестиција побољшаће квалитет живота у селу Острову, насељима Плажа и Виногради, јер оно што смо обећали, то ћемо и урадити у наредним годинама, истиче председник Градске општине Костолац и наставља: 

– Следеће године градиће се дечији мобилијари од гумене тартан подлоге у улицама Стевана Немање, на 250 квадрата од девет нових справа, потом, у Улици Вељка Дугошевића од осам справа, у Николе Тесле 7 справа и Светосавској улици 7 справа. Такође, на свим постојећим дечијим игралиштима поставићемо гумену тартан подлогу из безбедносних разлога. 

– Наставићемо уређења Спортско – рекреативног цеднтра „Топољар“, односно градске плаже, за предстојећу летњу сезону. Поставићемо нов тоалет, нову настрешницу, терен за ватерполо, соларне тушеве и уредити део намењеног за излетиште.

– Следи и уређење два тениска терена иза Спортске хале, чиме ће бити сређен целокупан комплекс спортске инфраструктуре на тој локацији, са модерним и савременим теренима за све мале спортове.

Јануара идуће године, у дану Градске општине Костолац, 29. јануара, биће откривена спомен биста Ђорђа Вајферта.  

– После 152 године, човек коме највише дугујемо за историју и развој Костолца управо је Ђорђе Вајферт. Њему Градска општина Костолац дугује велику захвалност за развој рударства и енергетике у нашем крају и управо биста коју ћемо свечано отворити 29. јануара, на Дан Градске општине Костолац, један је мали знак захвалности њему, истиче председник Крстаноски.

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content